„A csődvédelem nem egyenlő a felszámolással”

By Tarnavölgyi Gergely
Akt.:
Szakolyi bioerőmű
Szakolyi bioerőmű
Szakoly – Ahogy arról már beszámoltunk, csődvédelmet kért a szakolyi bioerőmű főtulajdonosa, a Liget Bioenergia Művek Kft. Megpróbáltuk körbejárni az ügyet, hogy mi vezetett az egykor „mintaerőműnek” kikiáltott üzem hanyatlásához.

Először Bényei Jánost, volt szakolyi polgármestert kérdeztük, aki főleg az erőmű beindításának előkészítésében segédkezett. – Előrebocsátom, én az induláskor már nem voltam Szakoly polgármestere, de véleményem van a történtekről. 2009-ben kezdődött a próbaüzem, 2010-ben pedig megvonta az állam a zöldáram kvótát, amit azóta sem szabályoztak. Ezenkívül a banki finanszírozás és az árfolyam változása is igen kedvezőtlenül hatott a működésre – modta a 2006-ig „hatalmon” lévő volt polgármester.

Ezután felkerestük a jelenlegi polgármestert, Szűcs Gabriellát is, de ő a részletekbe nem kívánt belemenni.

– A Liget Kft. új tulajdonosa a tavalyi leállás után idén februárban indította újra az üzemet. Ez és a csődvédelem meghosszabbítása nem mostani hír, csak valamilyen okból most kezdett el foglalkozni vele a média. A részletekért keressék az új tulajdonost – zárta rövidre a beszélgetést a szakolyi polgármester.

Hatvan embernek biztosít megélhetést az erőmű

Először felkerestük a Liget Kft. volt tulajdonosát, Szőke Károlyt, aki szintén „továbbpasszolta” a labdát. – Én már csak alkalmazott vagyok az üzemben, így hiteles információval csak az új tulajdonos rendelkezik.

A Liget Bioenergia Művek Kft. ügyvezetőjét, egyben a DBM. Zrt. igazgatóságának elnökét is sikerült megszólaltatni a szakolyi erőmű ügyében. – Először is szeretném rendbe tenni az országos sajtóban megjelent apróbb csúsztatásokat. Aki tisztában van a jogszabályokkal, az tudja, hogy a csődvédelem nem jelent egyet a felszámolással. A Liget Kft. azért kérte a csődvédelmet, hogy reorganizálhassa az erőművet, illetve megegyezzen a beszállítókkal a tartozásokról. Azt sem kellene elfelejteni, hogy a cég február eleje óta újra működik és áramot termel, ezáltal hatvan embernek biztosít megélhetést – mondta Imre Gyula, aki hozzátette: a szakolyi bioerőmű működik, és ő azon dolgozik, hogy ez továbbra is maradjon.
hirdetés