10 millió forintot csalt ki munkáltatójától egy nő és két társa

10 millió forintot csalt ki munkáltatójától egy nő és két társa
Nyíregyháza – Közel 10 millió forintot csalt ki a munkáltatójától hamis papírokkal egy nő és két társa úgy, hogy kezdetben még prémiumot is kapott az „eredményes” munkavégzésért.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratának lényege szerint a büntetlen előéletű nő már több éve állt alkalmazásban egy pénzkölcsönzéssel foglalkozó cégnél, ahol a feladata volt az ügyfelekkel a kölcsönszerződések megkötése, a törlesztések figyelemmel kísérése. A nehéz anyagi helyzetbe került nő megállapodott a csalásokért már többször elítélt öccsével, hogy kölcsönöket fognak felvenni valós személyek adatainak felhasználásával a sértett cégtől, a pénzt pedig saját megélhetésükre fordítják, illetve kisebb részben törlesztik a felvett kölcsönöket is.

A szerződésekben szereplő magánszemélyek adatait a nő egyrészt saját korábbi ügyfelei közül szerezte, míg az öccse pedig az interneten hirdetett ingyenes angoltanfolyamot, és a jelentkezők adatait átadta a nővérének. A nőnek volt egy további társa is, aki szintén ellátta olyan emberek személyes adataival, akik egyébként nem akartak kölcsönt felvenni. Több magánszemély később a saját nevében más banktól szeretett volna hitelt felvenni, azonban kérelmüket elutasították, mert mint adósok már szerepeltek a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

A 2015 nyarán kezdődött bűncselekmény-sorozat 2016 augusztusáig tartott, ekkor ugyanis már egyre több kölcsön törlesztésével elmaradtak a gyanúsítottak, újabbakat pedig nem tudtak felvenni. Ráadásul a sértett cég a kölcsönökről mit sem tudó magánszemélyeket szólította fel a törlesztésre, akik erre a rendőrséghez fordultak.

A nő és két társa összesen 61 kölcsönt vett fel alkalmanként pár százezer forintos összegben. Mivel a munkáltatója azt hitte, hogy ezek valós kölcsönök, melyeket vissza is fognak fizetni, ezért több mint 500.000,- forint bónuszt is adott a nőnek.

A közel 10 millió forint felvett pénzből 6,5 millió forint visszafizetése elmaradt.

Az ügyész a nővel és öccsével szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta, míg harmadik társuk esetében pénzbüntetést kért a bíróságtól. A nyomozás során a nő két ingatlanát is zár alá vették, így van rá esély, hogy a sértett kára megtérüljön.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség –
hirdetés