10 tanács a tökéletes diákmunkához

10 tanács a tökéletes diákmunkához
Akár nyárról, akár tanítási időtől legyen szó, a diákmunka mindig is jelen volt a köztudatban.

Manapság is egyre több diák vállal munkát iskolaidőben, legyen szó arról, hogy csak félre akar tenni a nyárra, vagy az felső oktatásban tanulók esetében a mindennapok élhetővé tétele miatt. Egy diákmunkás jóval tapasztalatlanabb, mint rutinos társaik, így nem árt, ha olyan szervezet áll mögöttük, akiket ellenben nehezebb megtéveszteni. Hiszen nem elég a munkabér kérdésköre, de az ehhez tartozó adózási kérdésekben sem biztos, hogy van kihez fordulniuk. Ezért célszerű iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni.

10 tanács a munkavállaláshoz

1. Válassz jól iskolaszövetkezetet, járd körül rendesen a lehetőségeket. Tájékozódj a honlapokról, de akár kihasználhatod a közösségi média előnyeit is. Mindenképp kérj tanácsot olyan személytől, aki már dolgozott az adott szövetkezettel.

2. A regisztráció során mindenből kérj egy másolatot magadnak, így biztosan tudni fogod, hogy milyen papírokat töltöttél ki. Ugyanígy informálódj a béredből levonásra kerülő tagsági díjról is.

3. Fontos tudni, hogy diákmunka esetén nem vagy jogosult fizetett szabadságra, fizetett betegállományra vagy táppénzre és a fizetett ünnepre sem jár díjazás, kivéve, ha azon a napon is dolgozol.

4. Ha már a munkák közt szemezgetsz, csak olyat keress, amit maradéktalanul meg tudsz csinálni. Arra is figyelj, hogy a munkaköri leírást nem lehet egyoldalúan változtatni. Tehát azt végezd, ami abban meghatározásra került, na hagyd, hogy mondjuk beltéri könnyű fizikai munka helyett kültéri nehéz fizikai munkát kelljen végezned.

5. A szerződésedben minden esetben bruttó bér szerepel, az abból számolt nettó bérről minden esetben írásos elszámolást kell kapnod. Ebben szerepelnie kell, hogy mennyi a bruttód, mennyit adóztál és mennyi lett így a kézhez kapott bér. Ha szeretnéd kiszámolni, hogy pontosan mennyit is fogsz keresni, használj egy erre a célra kialakított bérkalkulátort.

6. Mindig olyan állapotban jelenj meg a munkahelyeden, hogy el tudd végezni a munkádat. Tehát ha hosszúra nyúlt az éjszakai buli, akkor vagy jelezd a kapcsolattartódnak, hogy nem tudsz, vagy később tudsz bemenni dolgozni. De ha ilyen van, ne csodálkozz, ha azt a munkaadód nem fogja kellően díjazni.

7. Az iskolaszövetkezet által kiadott jelenléti ív vezetése és időben történő leadása elengedhetetlen a pontos fizetéshez.

8. A béred kifizetésének van egy végső időpontja, ameddig meg kell, hogy kapd. Ha ez nem történik meg, haladéktalanul értesítsd a kapcsolattartódat.

9. Ha a munkaadód vagy az iskolaszövetkezet nem jár el tisztességesen, a jogszabályban meghatározottak szerint, akkor jogorvoslatért az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséget keresd meg.

10. Az iskolaszövetkezeti tagságod csak addig él, míg tanulsz és érvényes diákigazolványod van.

Ha ezeket szem előtt tartod, akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.
 

– PR cikk –

Címkék: ,hirdetés