100 ezer kórházi ágy előkészítését sürgeti egy orosz tudós

Egy orosz vírusszakértő szerint Oroszországnak 100 ezer kórházi ágyat kellene előkészítenie, mert közeli a madárinfluenzás emberi világjárvány. “Semmiféle karantén nem tudja elejét venni a világjárványnak, legfeljebb néhány nappal késleltetni” – jelentette ki egy sajtóértekezleten Dmitrij Lvov, az Orosz Tudományos Akadémia virológiai intézetének igazgatója.

Az orosz akadémikus azt ajánlotta a kormánynak, hogy halmozzon fel vírusellenes gyógyszereket, amelyekre abban a félévben lesz szükség, amíg a járvány kitörése után kidolgozzák a védőoltást. A vírusszakértő sürgette, hogy a moszkvai kormány készítsen elő 100 ezer kórházi ágyat.

A moszkvai tudós szerint 90 százalék a valószínűsége annak, hogy a mostani H5N1-es madárinfluenza-vírus átalakul olyan kórokozóvá, amely könnyen fog emberről emberre terjedni.

Vlagyimir Putyin orosz államfő februárban bejelentette, hogy válságstábot állítottak fel, mivel arra számítanak, hogy tavasszal a költözőmadarak egész Oroszországban szétterjesztik a vírust.
hirdetés