14 filmes klisé, amit már milliószor láttunk

14 filmes klisé, amit már milliószor láttunk
© Fotók: Marvel Entertainment, Warner Brothers Pictures, 20th Century Fox
Ugye neked is támad néha olyan érzésed filmnézés közben, hogy mintha már láttad volna valahol az adott jelenetet? Az esetek többségében nem a puszta véletlenről, hanem egy agyonhasznált elemről van szó. A Bright Side összeállítása.

1. A biztos halál esete

1Fotó: Forrest Gump / Paramount Pictures

Amikor az egyik katona jövőbeli terveiről beszél a csatatér kellős közepén, esetleg egy régi családi fényképet nézeget, szinte biztos lehet benne az ember, hogy az illető hamarosan hősi halált fog halni.

2. Gyógyító takarók

2Fotó: Drágán add az életed! / 20th Century Fox

A mentők egyik első dolga, amikor megérkeznek egy helyszínre, hogy gondosan betakarják a főhősöket. Nem számít, mennyire súlyosak az adott ember sérülései, a legjobb elsősegély mindig egy kényelmes pléd.

3. A Hamupipőke-effektus

3Fotó: Los Angeles-i tündérmese / Warner Brothers Pictures

Ha kevésbé tehetős családból származó, átlagos lányt látunk a vásznon, aki csodálatos életről és az igaz szerelemről álmodik, több mint valószínű, hogy előbb-utóbb rámosolyog a szerencse. Biztos, hogy a film végére eljön érte a herceg fehér lovon, és a többi nagy álma is valóra válik. Természetesen egy pár akadállyal meg kell küzdeni a cselekmény során, de a történet vége feltehetőleg happy end lesz.

4. A csodálatos átalakulás

4A házinyuszi / Fotó: Happy Madison Pictures

Ha egy népszerű és csinos lány szárnyai alá veszi kevésbé vonzó barátnőjét, biztosak lehetünk benne, hogy utóbbi igazi mesés átváltozáson megy majd keresztül, és igazi szépség válik majd belőle.

5. Az elvált zsaru a jó zsaru

5Fotó: Gyilkos elmék / CBS

A bűnügyi filmek gyakran magányos fickóként ábrázolják a jó rendőröket. Vagy teljesen egyedülállóként tengetik mindennapjaikat legénylakásukban, vagy pedig kirakta őket a feleségük, közös gyerekük látogatását pedig előre le kell egyeztetniük egymással. Mindez valószínűleg azért történhetett, mivel rendőrünk állását feltűnően a család elé helyezte. Ezek a figurák általában tiltott módszerekkel és eszközökkel kezelik a munkahelyi stresszt.

6. A mániákusok beidegződései

6Fotó: A törvény nevében / Anonymus Content

A filmekben és a tévésorozatokban ábrázolt mániákusok (például a sorozatgyilkosok) gyakran szenvednek valamiféle mentális betegségben – elvégre ki ijesztgetné mondjuk láncfűrésszel a közelben lévő járókelőket? Emellett sokszor a logikai képességnek is híján vannak, valamint imádják korábbi bűntetteik bizonyítékait a saját házukban tartani. Otthonukban találhatunk még fura táblákat, amelyeket különböző fotókkal aggatnak tele, hogy aztán órákig bámulják őket.

7. A túlzottan fiatal tudósnők

kinopoisk.ruFotó: Predator – A ragadozó | 20th Century Fox

A filmekben látható laborokat szinte mindig a legmodernebb technológiával szerelik fel. Általában rengeteg bennük az üvegfelület, a színek közül pedig a fehér dominál. Idősebb hölgyeket viszont szinte sosem látni bennük: az összes női munkatárs rendkívül vonzó, vékony és a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Az idősebb nők csak ritkábban tűnnek fel – lehet, hogy az ilyen titkos laborokban már 40 évesen nyugdíjba küldik őket?

8. Hős, párkapcsolatban

kinopoisk.ruFotó: A szállító / Millennium Films

Nem is igazi krimi- és thriller-főhős az olyan férfi, akinek nincs gyönyörű barátnője. Előfordulhat, hogy a főszereplő a film elején még szingli, de ez a történet végére szinte biztos, hogy megváltozik.

9. Az álca mesterei

9Fotó: A szökés / 20th Century Fox

Ha bujkálsz valaki elől, és nem szeretnéd, hogy észrevegyen, a legjobb megoldás a napszemüveg. Felveszed, és egyszerre vagy láthatatlan, sérthetetlen és elképesztően menő. Ezek a tulajdonságok természetesen baseball-sapkára esetén is érvényesek.

10. Az időjárás néha segít

10Fotó: Azonosság / Columbia Pictures

A filmekben általában nincsenek átmenetek: ha esik, az olyan, mintha dézsából öntenék, így a szereplőknek nincs idejük elbújni, és hamar csuromvizesek lesznek. Ha villámlik, az néhány méteres körben bevilágítja az adott területet. Jellemző elem még az éjjeli telihold, mivel az plusz rejtélyfaktort ad a jelenethez.

11. Általában meghal, aki fecseg(ne)

11Fotó: A mentalista / Warner Bros.

Ha egy tetszőleges mellékszereplő telefonon közli a főhőssel, hogy fontos infói vannak, és szeretne egy személyes találkozót, hogy elmesélje a részleteket, majdnem biztos, hogy még a randevú előtt meghal. Ha viszont életben van, sanszos, hogy a főszereplő kezei között veszti majd életét – természetesen még azelőtt, hogy átadta volna a kiemelten fontos üzenetét.

12. Játékból valódi érzelmek

12Fotó: Kellékfeleség / Columbia Pictures

A főhősök először csak jó barátok, akik sokat lógnak együtt, majd végül szépen egymásba szeretnek. Ha pedig a film elején utálják egymást, a végére jó eséllyel összejönnek.

13. Hihetetlen autók

13Fotó: Deadpool / Marvel Entertainment

Ami a mai filmekben történik az autókkal, meghazudtolja a logika és fizika alapvetéseit. Nincs egyszerűbb, mint két drót segítségével elkötni egy járművet, míg egy balesetnek vagy néhány pisztolylövésnek jó eséllyel robbanás lesz a vége.

14. A végső csók

14Fotó: Éjfélkor Párizsban / Gravier Productions

Ami sokszor valamilyen csodálatos háttér előtt történik meg. Nagyon cuki, de legalább annyira általános is.

Forrás: Bright Side


Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Végre megérkezett a várva várt előzetes a Bosszúállók 4-hez, ami a sokatmondó Végjáték alcímet kapta, utalva nem csak arra, hogy lezárást kap a Bosszúállók: Végtelen háború-ban elkezdett történetszál, de egyben arra is, hogy egy egész korszak lezárul a Marv...

Rengetegen vannak, akik el sem tudnák képzelni filmek nélkül az életüket, a most következő tényeket viszont valószínűleg csak a legnagyobb rajongók ismerik. Újabb érdekes válogatás a Bright Side-tól. A filmekben használt bankjegyek nem tűnhetnek túl valóságosnak. Az erre vonatkozó szabály mind...
hirdetés