Helyi közélet

2008.08.29. 11:07

Kemény ellenőrzésre számíthatnak a teherautósok!

<p>Nyíregyháza - Közös közúti ellenőrzést tart a Vám és Pénzügyőrség és a Magyar Közút Kht.,a hiányzó útvonalengedély miatt akár 300 ezer forint büntetést is kaphat a járművet üzemben tartó.</p>

Szeptember 1-től közösen ellenőrzi a két szervezet a nemzetközi forgalomban résztvevő tehergépjárműveket, melynek során a vámosok által végrehajtott közúti ellenőrzések mellett kiegészülnek a tehergépjárművek tengelysúly mérésével. - A Magyar Közút Kht. valamennyi nagy forgalmú határátkelőhelyen, vagy azok közelében rendelkezik tengelysúly mérő állomással, így a közös ellenőrzések a nemzetközi forgalom bármelyik kiemelten fontos pontján végrehajthatók - áll a közleményben.

Az együttműködés első szakaszában az Európai Unió és a Schengeni övezet külső határain kilépni szándékozó nehézjárművek közös ellenőrzése kezdődik meg. A második lépésben a Schengeni övezet belső határa közelében lévő mérőhelyekkel bővül a közös ellenőrzésre alkalmas pontok száma. Ennek feltétele, hogy a mérőállomásokat nagysebességű, burkolatba épített tengelysúly mérő detektorokkal szereljék fel.

300 ezres bírság

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a burkolati károk 40 százalékáért nehéz és túlsúlyos járművek tehetők felelőssé. A két szervezet azzal számol, hogy a közös fellépés eredményeképpen a nemzetközi forgalomban közlekedő túlsúlyos nehézjárművek arányát 1 százalékra tudják csökkenteni a jelenlegi – becslések szerint – 2,5 százalékról. Az útvonalengedély nélkül közlekedő túlsúlyos járművek üzemben tartóira a vámhatóság által a közúti árufuvarozáshoz és személyszállításhoz kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről szóló kormányrendelet értelmében 300 ezer forint közigazgatási bírság róható ki, aminek teljes összege az ellenőrző hatóságot illeti meg, ezzel együtt az ellenőrzések hatására kiváltott útvonalengedélyek díjai tovább növelik a Magyar Államkincstár bevételeit.

- Varró Zsolt  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában