157 km/h-val száguldott a Kert utcán

Akt.:
157 km/h-val száguldott a Kert utcán
© Forrás: police.hu
Nyíregyháza – Ismét sok volt a gyorshajtó, kirívóan nagy sebességtúllépést is dokumentáltak a rendőrök a nyíregyházi közlekedésbiztonsági ellenőrzéseken.


A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai az elmúlt hétvégén is tartottak demonstratív közlekedésbiztonsági ellenőrzést. Az ellenőrzések célja elsősorban a közúti közlekedési balesetek megelőzése, a jogsértő módon közlekedők forgalomból történő kiszűrése. A rendőrök sebességmérést végeztek, valamint a város legforgalmasabb csomópontjain található kijelölt gyalogos átkelőhelyeken kiemelten ellenőrizték az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok betartását.

A sebességmérés tapasztalatai azt mutatják, hogy a járművezetők továbbra sem számolnak a gyorshajtás kimagasló baleseti kockázatával. A háromnapos ellenőrzés alatt kizárólag Nyíregyháza területén 169 járművezetőt dokumentáltak és kezdeményeztek eljárást velük szemben sebességtúllépés miatt. Kirívó eset ezúttal is volt, az egyik gyorshajtó 50 km/h helyett 157 km/h sebességgel közlekedett Nyíregyházán.

Az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok betartása a közúti közlekedés minden résztvevőjétől elvárt magatartás. A legsérülékenyebbek közülük a gyalogosok és a kerékpárosok, akiknek arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy a saját biztonságuk érdekében minden esetben nagy körültekintéssel győződjenek meg arról, hogy a jogosan elvárt elsőbbséget valóban meg is kapják-e.

Nyíregyháza egyik belvárosi kijelölt gyalogos átkelőhelyén a napokban történt baleset jól példázza, hogy az elsőbbséggel rendelkező kerékpáros, aki a járművén ülve szabályosan hajtott át az úttesten, nem kapta meg az elsőbbséget, egy gépkocsivezető elgázolta. A baleset elkerülhető lett volna, ha a saját biztonsága és testi épségének megóvása érdekében alaposan meggyőződik arról, hogy a gépkocsivezető látja őt, lassít és megadja a neki járó elsőbbséget.

A rendőrség nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy a gyorshajtás a közúti balesetek bekövetkezésének egyik legfőbb oka. Sebesség túllépése esetén sokszorosára nő a fékút és a vezető nem ura többé a járművének! A gyorshajtó járművezető felelőtlen magatartásával ráadásul nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyezteti! A belvárosi forgalomban a megengedettnél kétszer vagy háromszor nagyobb sebességgel közlekedő gépkocsi vezetője nyilvánvalóan képtelen időben lassítani és megállni a kijelölt gyalogos átkelőhelyen áthaladó gyalogos vagy kerékpáros észlelésekor és máris elkerülhetetlen a tragédia!

A rendőrség óva inti a járművezetőket, és felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a közúti közlekedési szabályokat mindig tartsák be! Ne feledjék, a sebesség helyes megválasztásával megelőzhetőek a közúti tragédiák! …hogy mindenki hazaérjen!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés