Ápolják a hagyományokat, ápolják magyarságukat

Ápolják a hagyományokat, ápolják magyarságukat
Bemutatták Erdős Jenő: Népzene Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében című könyvét, amely összefoglalja 1975-től napjainkig a népzenei találkozókat, fesztiválokat és versenyeket.

Ezerarcúak a magyar népdalok

Vidámak, szomorúak, tréfásak, fájdalmasak, pajzánok, szerelmesek, gyorsak, andalítóak, szívhez szólóak, könnycseppet fakasztóak. De hát milyenek is lennének? Ilyenek vagyunk mi is, emberek, s a népdalokban az elmúlt évszázadokra jellemző mindennapi élethelyzeteink, érzéseink, gondolataink tükröződnek vissza.

Ebből a sokszínűségből kaphattak ízelítőt mindazok, akik részt vettek szombaton Beszterecen és Demecserben a XII. Őszikék Népzenei Fesztiválon és Versenyen.

Beszterecen a házigazdák nevében Poór József polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Gazda László országgyűlési képviselő szólt beszédében a hagyományápolás fontosságáról, a nemzet fennmaradásáról, magyarságunk megőrzéséről. Hitet tett amellett, hogy a magyarság megmarad a Kárpát-medencében, s arra kérte a rendezvény résztvevőit, hogy őrizzék tovább a hagyományokat, őrizzék tovább a magyarságukat.

Az elmúlt 12 év alatt most először történt meg, hogy a szervezők könyvbemutatóval kötötték össze a fesztivált. Jobb alkalom ugyanis nemigen kínálkozott volna arra, hogy bemutassák Erdős Jenő címzetes igazgató könyvét, amely Népzene Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében címmel összefoglalja 1975-től napjainkig a népzenei találkozókat, fesztiválokat és versenyeket, s bemutatja a megyében működő népzenei együtteseket, népdalköröket, szólistákat.

A könyv bemutatása után az általános iskola tornatermében egymást követték a felnőtt kategória szólistái és együttesei a szépen feldíszített színpadon. Az ifjúsági kategória résztvevői a demecseri művelődési házban bizonyították, hogy szeretik a népzenét, s a hagyományápolás aktív résztvevői.

– M. Magyar László –
hirdetés