1944-es megemlékezés a nyíregyházi Északi temetőben

1944-es megemlékezés a nyíregyházi Északi temetőben
Nyíregyháza 1944-es bomázására, illetve a szabolcsi repülőkre emlékezett hétfőn a Nyíri Honvéd Egyesület, a Nyíregyházi Városvédő egyesület és a megyeszékhely önkormányzata a vasútállomáson és az Északi temetőben.

Ezen a napon támadtak Nyíregyházára az angol légierő bombázói 1944-ben, hogy mintegy 10 percen át ontsák a halált. A háborús eseményre a II. világháború vége előtt került sor, amikor már a keleti fronton vereséget szenvedtek a németek, és a második front megnyitása után a szállító útvonalak lerombolása stratégiai jelentőséggel bírt. Ennek esett áldozatául a nyíregyházi MÁV állomás és a vele szemben álló szálló. A bombák nyomán mintegy 70 ember sebesült meg, és 80 halott maradt utánuk, közülük 30 az óvóhelyen vesztette életét.

66 éve történt a 10 percnyi terrorbombázás Nyíregyházán

Erre emlékeztek meg a MÁV állomáson, majd az Északi temetőben koszorúzták meg a megemlékezők azt az emlékművet, aminek az oldalára felvésték a halottak nevét. A Nyíri honvéd egyesület, a Nyíregyházi városvédő egyesület és az és önkormányzat mellett koszorúkat helyeztek el a honvédség és a tűzoltóság tisztjei is.

- Pusztai Sándor -
hirdetés