1956 – Külföldi sajtó Magyarországról – Berlin, Bern, Brüsszel, Párizs

Akt.:
1956 – Külföldi sajtó Magyarországról – Berlin, Bern, Brüsszel, Párizs
© Fotó: AFP
Berlin – Németországban a Süddeutsche Zeitung című liberális lap, a Spiegel Online hírportál és a ZDF közszolgálati televízió az 1956-os forradalom 60. évfordulójával, a Der Spiegel című hírmagazin pedig a populizmussal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A svájci Neue Zürcher Zeitung és a Politico brüsszeli hírportál szintén a vasárnapi 1956-os évfordulós megemlékezést kommentálta, a Le Figaro című francia konzervatív lap pedig a Magyarországra települő németek motivációiról írt.

A Süddeutsche Zeitung Véletlentől mentesen címmel közölte Cathrin Kahlweit írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor kormánya “kisajátítja” 1956 hőseit, s azt demonstrálja, hogy a Fidesz a hősök “egyedüli jogos örököse”. Hozzátette, hogy kormány és ellenzék ugyan soha nem szeretett együtt ünnepelni, de még soha nem volt annyira mély a szakadék, mint a 60. évfordulón. A budapesti Kossuth téren vasárnap tartott ünnepségről a többi között kifejtette, hogy a kormány által azonnal méltatlannak bélyegzett sípos tiltakozás nélkül “tökéletes” lett volna a Kossuth téren szervezett állami ünnepség, mert “semmit nem bíztak a véletlenre”.

A Spiegel Online hírportál az Orbán Európa “szovjetizálódásától” óv című beszámolójában kiemelte: a tüntetők a környezetükben sípjaikkal elnyomták a kormányfő és Andrzej Duda lengyel államfő beszédének hangját, viszont a tőlük csaknem 100 méterre fekvő színpadnál valószínűleg sokkal kevésbé lehetett hallani tiltakozásukat, de ahhoz éppen eléggé, hogy az ünnepi beszédét “enerváltan” kezdő Orbán Viktor egyre hangosabban beszéljen, hogy “túlharsogja” a demonstrálókat.

A ZDF a heute.de című hírportálján A gulyáskommunisták elhalványult imidzse címmel közölte vasárnap Felicitas Eva Lindner írását, aki kiemelte: a mai Magyarország nem hasonlít a rendszerváltás korabeli Magyarországra, az optimista hangulatot nacionalizmus váltotta fel, és az egykori “liberális diákvezér”, Orbán Viktor is politikai változáson ment keresztül, ma már olyan “szocialista kormányokat” tart példaképnek, mint az oroszországi, a törökországi vagy a kínai.

Az uniós menekültkvótákkal kapcsolatban hozzátette, hogy Orbán “okosan” politizál, ismét áldozatként mutatja be a magyarokat. Az évfordulós megemlékezésről kiemelte: a kormányfő “sütkérezni” akar a régóta tervezett és nagy ráfordítással megrendezett ünnepség fényében, “de a látszat csal”, a nemzeti ünnepen számos tüntetést tartanak, például a sajtószabadságért, és “a hangulat feszült az országban”, ami “árnyékot vet Orbán ünnepére”.

A Der Spiegel Ki tartozik közénk? címmel közölt interjút Jan-Werner Müllerrel, az amerikai Princeton Egyetem politológusával, aki Magyarországgal kapcsolatban kiemelte: “botrány”, hogy az Európai Néppárt még nem zárta ki a Fideszt, ezt legkésőbb 2015-ben meg kellett volna tennie, amikor Orbán Viktor elkezdett gondolkodni a halálbüntetés visszaállításáról.

Arra a kérdésre, hogy Orbán vajon egyfajta úttörő-e az európai populista pártvezetők számára, azt mondta: Orbán egész “kézikönyvet” írhatna azzal a címmel, hogy “Miként szerezzem meg és tartsam meg a hatalmat populistaként”, vagy azzal, hogy “Hét lépés, amelyekkel kitrükközheti az EU-t”. Megjegyezte: Orbán 2010-es győzelme óta “úgy tesz, mintha a választók kategorikusan felhatalmazták volna egy új alkotmány és egy új politikai rendszer megalkotására”.

Hozzátette: Magyarország “a demokrácia és a diktatúra közötti szürke zónában” helyezkedik el, nem tartja be az európai szabályokat és alapértékeket, a kormány támadja a hatalmi ágak szétválasztását, és aláás olyan alapvető értékeket, mint a vélemény és a gyülekezés szabadsága. Kiemelte: nem kizárt, hogy a mai “Kelet-Európában lehet tanulmányozni a Nyugat politikai jövőjét”.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap hétfői kommentárjában felidézte, hogy 2006-ban az 1956-os forradalom 50. évfordulóját “súlyos zavargások” árnyékolták be. A cikkíró szerint a tíz év múltán tartott megemlékezésből látszott, hogy az árkokat még nem temették be.

Meret Baumann, a lap budapesti tudósítója azt írja, még a Magyarország számára annyira jelentős, a hősies szabadságharcot illető büszkeség sem tudta egy napra egyesíteni a nemzetet. Emlékeztetett: a pártok képviselői különböző helyekre hívták támogatóikat, míg a hivatalos ünnepségre korlátozták a belépést.

Baumann megemlíti, hogy a kvótareferendum “kétes” eredményét Orbán Viktor a megemlékezésen új egység létrejötteként hangsúlyozta. Az ünnep azonban épp ennek ellenkezőjét mutatta.

A Politico brüsszeli hírportál cikke szerint Orbán Viktor bírálói, valamint a túlélő forradalmárok közül sokan a kormány 1956-os kampányát olyan törekvésnek tekintik, amely egyrészt a nacionalista hangulatot fokozza, másrészt elvonja a lakosság figyelmét a sürgősebb kihívásokról. A szerző, Bayer Lili szerint a miniszterelnök október 23-i ünnepi beszédében párhuzamot próbált vonni Magyarország Moszkva ellen indított harca és az Európai Unió ellen folytatott saját harca között.

Orbán Viktor feladatként jelölte meg Brüsszel megmentését az “elszovjetesedéstől”. A cikk azt állítja, az Orbán-kormány egyes tagjai elismerték, tudatos váltás volt arra vonatkozóan, hogy hogyan tárják a forradalom örökségét a nyilvánosság elé. A bírálók egy része szerint Orbán Viktor pártja azért változtat a forradalom történetén, hogy az a miniszterelnök politikai céljait szolgálja.

A magyarok egy része úgy véli, az Orbán-kormány megsérti az 1956-os forradalom álmait, ahogy az 1848-től 1956-ig tartó időszak magyar szabadságharcosok generációinak, valamint az 1989-es demokratikus átmenet álmait is – írta a hírportál.

A Balatonnál letelepedő németekről közölt helyszíni riportot a Le Figaro. A francia konzervatív lap szerint amióta Németország megnyitotta a határait a migránsok előtt, egyre több, olcsóbb, biztonságosabb és “migránsmentes” életre vágyó német költözik Magyarországra és talál második hazára “a nagyon konzervatív Orbán Viktor országában”. Ottmar Heide ingatlanügynök a lapnak elmondta: német ügyfeleinek 80 százaléka a migránsáradat miatt hagyja ott Németországot, “panaszkodnak (Angela) Merkel befogadó politikájára, nem akarnak félelemben, radikális muzulmánok között élni”. Günter Schwarz, a Balaton Immobilien ügynökség tulajdonosa napi 15-20 megkeresést kap Németországból, ötször annyit mint egy évvel ezelőtt. Mindannyian azért akarnak elköltözni, mert attól tartanak, hogy Németországot elárasztják a külföldiek – mondta a férfi a lapnak.

A tudósító Stéphane Kovacs megjegyezte, hogy a Balaton környékén jelentős német közösség él, saját lapjuk is van Balaton Zeitung címmel. Az év első hat hónapján a helyi ingatlanügynökségek szerint kétszer annyi házat vettek németek, mint tavaly egész évben. Kiszely Zoltán politológus szerint a tendencia figyelemreméltó, de nem lehet olyan tömeges jelenségről beszélni, mint például Mallorcán, ahova több ezer német költözött.

A politológus úgy látja, hogy a migránsválság óta Magyarország imázsa javult az európai állampolgárok szemében. A konzervatívok számára, akiknek az egyház és a család fontos értékeket jelent, Magyarország jó választás, mert úgy érezhetik magukat, mint harminc évvel ezelőtt Németországban – idézte a politológust a Le Figaro.

– MTI –1956 – Tüntetők sípokkal, dudákkal igyekeztek megzavarni az ünnepséget a Kossuth téren

Budapest – Sípokkal, dudákkal és kereplőkkel igyekeztek megzavarni tüntetők a Kossuth téri állami ünnepséget vasárnap délután.

 

 


1956 – Orbán: meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől

Budapest – Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az “elszovjetesedéstől” – mondta Orbán Viktor vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján rendezett állami díszünnepségen. A kormányfő beszédében “évezredes igazságként” azt is mondta: “fő dolgokban egység, egyebekben szabadság, és mindenekben szeretet”.
hirdetés