200 ezer emberhez jut el a szagtalanítási program

A nyár végéig tart a fővárosban az a szagtalanítási program, melynek köszönhetően 200 ezer ember lakóhelyén teszik elviselhetőbbé a szeméttárolók környékének levegőjét. Ha a résztvevő 20 kerület lakói körében kedvező fogadtatásra talál az ötlet, jövőre még több emberhez juthat el a program.

A szagtalanító granulátumot a szemeteskukák aljában, a szemétledobókban és a kukatárolókban kell elhelyezni. Az anyag környezetbarát, nincs káros hatása, és természetes úton lebomlik – mondta a főváros környezetvédelmi bizottságának elnöke. Bánsági György közölte, a programban idén az 5., a 12., és a 23. kivételével valamennyi kerület részt vesz.

A szagtalanító programot még tavaly nyáron tesztelték a panelépületekben. A kedvező tapasztalatok alapján 60 millió forintot szánt erre idén a főváros. Ebből csaknem 200 ezer ember lakóhelyén teszik elviselhetőbbé a szeméttárolók környékének levelőgét, egészen a nyár végéig. Bánsági György elmondta: a programra a 10-nél több lakásból álló lakóépületek, vagyis elsősorban a paneltömbök és a nagyobb bérházak pályázhattak, a kerületi önkormányzatokon keresztül. A számítások szerint az emberek fejenként napi négy liter szemetet termelnek, ennek megfelelő mennyiségű granulátumot osztottak szét közöttük. Volt olyan kerület, ahol 20-40 ezer, de olyan is, ahol csak 700 embert érintett – mondta Bánsági György.

A program a nyár végéig tart majd, a folytatást pedig attól teszik függővé, hogy milyen visszajelzéseket kapnak a kerületektől. A szemét-szagtalanítás fejenként havi 50 forintba kerül, amit egyelőre a főváros állt. Ha viszont van erre igény, a következő “szezonban” már a kerületek is beszállhatnak a költségekbe, és így még több emberhez juthat el a program – mondta Bánsági.
hirdetés