200 kamionnyi tankönyv indul útjára a napokban

A debreceni Alföldi Nyomda által vezetett konzorcium harmadszor nyert a közbeszerzésen
A debreceni Alföldi Nyomda által vezetett konzorcium harmadszor nyert a közbeszerzésen - © Fotó: Molnár Péter
Nyíregyháza – Zökkenőmentes lesz az idei tankönyvellátás, az iskolák időben megkapják a kiadványokat – ígérik az illetékesek.

Tankönyvekkel megpakolt kamionok járják az országot. A tudásszomjat oltó kiadványok a fővárosi Üllői útról jutnak el a célállomásokra. Hogy lesz-e fennakadás, avagy beváltják-e az illetékesek az ígéreteiket, hamarosan kiderül. Elvégre kedden elkezdődött az egy hónapon át tartó sürgés-forgás.

Térítésmentesen

– A könyvek kiszállítását augusztus 1-jétől augusztus 31-éig végzik. Az iskolák 13 millió 50 ezer tankönyvet rendeltek meg, ebből mintegy 12 millió példány jut el a diákokhoz, 825 ezret az iskolai könyvtárak kapnak, 307 ezret pedig ingyenesen biztosítanak a pedagógusoknak – jelentette ki Tóczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) ügyvezető igazgatója, majd hozzáfűzte:

– A könyvek összértéke bruttó 12 milliárd forint. A teljes mennyiség 68–70 százalékát teszik ki az állami kiadású tankönyvek, ugyanakkor az összértéknek ez mindössze 55 százaléka. Az idén a tankönyvek bruttó átlagára 850 forint, ezen belül az állami kiadásúak átlagosan 670 forintba, a nem állami kiadású könyvek pedig 1476 forintba kerülnek.
Szabolcs-Szatmár-Bereg 283 iskolájába összesen 842 612 darab tankönyvet szállítanak ki augusztusban – derült ki Azari Viktória válaszából. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. PR-referense a Kelet-Magyarország érdeklődésére nyomatékosította, hogy ez az adat egyaránt tartalmazza a diák- és a könyvtári rendeléseket, valamint az ingyenes pedagógusi példányokat.

A megyében az 1–9. évfolyamon térítésmentesen kap tankönyvet 53 412 diák. Hozzájuk összesen 685 463 tankönyvet juttatnak el. A felsőbb évfolyamokon egyéb támogatásból, illetve rászorultsági alapon 7136 diák kap 41 859 ingyenes tankönyvet.

A tapasztalatra építenek

– A KELLO Üllői úti raktárában válogatják a tankönyveket a dolgozók, melyeket raklapokra készítenek össze. Csomagolás után már megyei összesítésben kerülnek fel a Magyar Posta kamionjaira. Minden egyes megyében egy vagy két lerakati pont van, amiket általában a megyeszékhelyen vagy nagyobb városban alakítottunk ki. Onnan iskolai bontásban kisteherautókkal jutnak el a tankönyvek az iskolákba – ismertette a csomagok útját Azari Viktória.
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese megerősítette, hogy a kormány döntése értelmében a szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5–9. osztályos tanulók is ingyen kapják meg a tankönyveket.

Az ingyenes ellátás így már mintegy 1 millió gyermeket érint, ők a köznevelésben részt vevők 85–87 százalékát teszik ki.

– A néhány éve, a pedagógusok bevonásával kezdődött tankönyvfejlesztési folyamat eredményeként a 2018-as tanévtől valamennyi évfolyam az összes tantárgyat úgynevezett új generációs tankönyvekből tanulhatja majd – közölte Sipos Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének főigazgatója. Az új típusú tankönyvek fejlesztésénél hangsúlyosak a tudományos és tanárképző intézmények, valamint a gyakorló pedagógusok osztálytermi tapasztalatai.

KM-LTL


Kétszáz kamion dugig

A debreceni Alföldi Nyomda által vezetett konzorciumba tömörült hat hazai nyomda nyerte el az állami tankönyvek gyártására kiírt közbeszerzési eljárást. A magyar könyvnyomtatási kapacitás 70 százalékával rendelkező konzorcium az idén 1001 különböző állami tankönyv nyomtatására kapott megrendelést. A mintegy kétszáz kamionnyi tankönyv előállításához ötezer tonna papírt és kartont, 80–90 tonna festéket használtak fel.

– A tankönyvek gyártását végző nyomdáknak megfelelő kapacitással és géppark­kal kell rendelkezniük, ami lehetővé teszi több mint 10 millió tankönyv legyártását és szállítását mintegy 60 nap alatt – közölte Azari Viktória, a KELLO PR-referense.
hirdetés