foci

2019.07.16. 10:08

Tanulni kell a módosításokat

A sényői tréner szerint az új szabályok gyorsíthatják a játékot.

Paráda Róbert (középen) is elsajátította a szabálymódosításokat | Fotó: szabolcsjb.hu

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete márciusi közgyűlése számos, a labdarúgás játékszabályait érintő kiegészítést és pontosítást fogadott el, melyek június 1-től léptek életbe.

A módosítást követően a vezetőedzők és a csapathoz tartozó hivatalos személyek sportszerűtlen viselkedése esetén sárga és piros lapokkal büntethetőek. További változás, hogy a lecserélt játékosnak az oldal- vagy alapvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret.

Sípszó nélkül elvégezhető

A kirúgás, illetve egy csapat saját büntetőterületén belül megítélt szabadrúgása esetén a labda már az elrúgás pillanatától játékba kerül, azaz megjátszható, mielőtt elhagyná a 16-ost.

A kézzel vagy karral elért gólok a jövőben nem érvényesek függetlenül attól, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához, vagy sem. Ugyanez vonatkozik azokra a találatokra, amelyek vétlen kezezéssel induló támadásból születnek.

A támadó csapat játékosai a szabadrúgásoknál nem állhatnak be a sorfalba, legalább egy méter távolságot kell tartaniuk attól. Egy szabadrúgás akkor is elvégezhető sípszó nélkül, amennyiben a játékvezető sárga vagy piros lapot akar adni, ebben az esetben a szankció a következő játékmegszakításra csúszik át.

Paráda Róbert (középen) is elsajátította a szabálymódosításokat | Fotó: szabolcsjb.hu

Amikor a játékvezetőket érinti a labda, akkor a játék bírói labdával folytatódik, s ezt minden esetben a labdát utoljára birtokló együttes kapja meg. A 11-eseknél pedig a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat.

További módosítás, hogy a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat a kezdőrúgás elvégzése vagy a térfélválasztás között.

– Szinte minden évben változnak, módosulnak a szabályok, és ezekhez alkalmazkodniuk kell a játékosoknak, az edzőknek és természetesen nekünk is. – mondta Paráda Róbert játékvezető.

Vizsgáznak belőle

– Mi, játékvezetők félévente részt veszünk egy felkészítésen, amelyen a fizikai tesztek mellett az elméleti dolgokkal is foglalkozunk, átvesszük a szabálymódosításokat, és a végén vizsgázunk belőle.

Sokszor az is problémát jelent, hogy a játékosok nemhogy az újdonságokkal, de alapvető szabályokkal nincsenek tisztában, így nehezebb elfogadtatni a döntésünket – tette hozzá.

– Véleményem szerint a módosítások a játék gyorsítását szolgálják – vélekedett Imrő László, az NB III.–as Sényő-Carnifex edzője. – Labdakihozatalnál, letámadásnál van jelentősége annak, hogy kirúgásnál már a tizenhatoson belül játékba hozható a labda.

A kapust segíti az a módosítás, ha szabadrúgásnál kettőnél több ember alkotja a sorfalat, akkor a támadó csapatból nem állhat be zavaró ember, így nem lesz, aki takarja a labdát. Meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új szabályokhoz, aztán majd a gyakorlat eldönti, melyik módosítást tudjuk a saját javukra fordítani – mondta Imrő ­László.

BB

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában