Helyi közélet

2017.09.23. 16:41

Nem baktat a pénz Baktára - Milliárdos fejlesztésekre nyertek támogatást

Baktalórántháza - A belül is megújult városháza ünnepélyes átadásakor Nagy Lajos polgármester 2,8 milliárd forintos csokorba foglalta mindazon fejlesztéseket, amelyek már elnyerték a támogatói döntést. Korábban egy mondatban érintettük, hogy a következő két évben mi minden újulhat meg a városban, érdemes azonban bővebben is kibontani.

Baktalórántháza - A belül is megújult városháza ünnepélyes átadásakor Nagy Lajos polgármester 2,8 milliárd forintos csokorba foglalta mindazon fejlesztéseket, amelyek már elnyerték a támogatói döntést. Korábban egy mondatban érintettük, hogy a következő két évben mi minden újulhat meg a városban, érdemes azonban bővebben is kibontani.

Tanuszoda is épül

A TOP pályázaton belül az önkormányzat égisze alá tartozó projekt a kerékpárút építése és a város kerékpárútjának felújítására elnyert 500 millió forintos támogatás. Szintén ebben a programban újulhatnak meg a belvízelvezető csatornák, erre 400 millió forint áll majd rendelkezésre. A Zöld város fejlesztési program keretén belül a város különböző, még fel nem újított épületei, terei szépülhetnek meg mintegy 400 millió forintból.

Még mindig TOP-os forrásból, de a megyével összefogva, a megyei fejlesztési programban pályázva 100 millió forintot nyertünk a Dégenfeld-kastély pincerészének a rekonstrukciójára – sorolta a településvezető, hozzátéve: a földszint, az emeleti és a külső rész korábban már teljesen megújulhatott másfél évvel ezelőtt, de annak a programnak a keretében nem volt lehetőség a pincét is rendbe tenni.

Az állami fenntartású köznevelési intézményeket érintő beruházások közé tartozik a Reguly Antal Általános Iskola Petőfi és Szent István úti telephelyének komplex korszerűsítése. Az épületek, valamint a sportudvarok felújítására 490 millió forint fordítható. A Vay Ádám középiskola energetikai fejlesztése kezdődhet 103 millió forint értékben, s rövidesen megépül a járási tanuszoda is 402 millió forint végösszeggel. Ez utóbbival kapcsolatban a polgármester megjegyezte: a korábbi 42 millió forintos önkormányzati önerőt, mely az épületen kívüli fejlesztés költsége lett volna, már nem kell kifizetnie a városnak, hiszen arra kiegészítő támogatást nyertek.

Óvoda, bölcsőde: épül és bővül

A református egyház két pályázata is sikeres lett, így TOP-forrásból óvoda és bölcsőde építése és bővítése kezdődhet el 250 millió forintból. A református templom felújítására 49 millió forint állami forrás áll rendelkezésre.

Mindezeken túl a Magyar Közút Zrt. is pályázhatott TOP-os támogatásra állami utak felújítására. Baktalórántházán ilyen a 41-estől egészen Nyírjákó felé, a város végét jelző tábláig terjedő szakasz. Ennek is megtörténik az útburkolatcseréje 100 millió forintból.

Nagy Lajos megjegyezte: – Bízom benne, nem ez a 2,8 milliárd forint összeg a végösszeg, hiszen most is vannak még olyan benyújtott pályázataink, amelyek támogatói döntésre, pozitív elbírálásra várnak.

KM-BM


Megújul a Vasút utca is

Friss támogatói döntés, hogy hazai forrásból 15 millió forintot nyert a város a Vasút utca egyes szakaszainak korszerűsítésére, újraburkolására. A tervek szerint ezzel már ebben az évben el is készülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában