Nagyvilág

2011.05.05. 11:22

BIN LADEN - Az amerikai őslakosok felháborodtak a Geronimo kódnéven

<p>Felháborodásuknak adtak hangot az amerikai őslakosok, amiért a legendás apacs harcos, Geronimo nevét használták Oszama bin Laden kódneveként a terroristavezér elleni katonai akcióban.</p>

"Nem tükrözi a történelmet, ha egy őslakos nevét kapcsolják bin Ladenhez" - közölte Jefferson Keel, az Amerikai Indiánok Nemzeti Kongresszusának (NCAI) elnöke, aki szerint ez különösen rosszul érinti a hadseregben szolgáló indiánokat. Mint közölte, Geronimo nevének használata sértés az őslakosokra nézve, mivel az indián harcos nevével jelzett bin Laden egyike volt az Egyesült Államok legnagyobb ellenségeinek. Keel emlékeztetett: 2001 óta 77, az amerikai hadseregben szolgáló, indián származású katona vesztette életét Irakban és Afganisztánban, további mintegy négyszáz pedig megsebesült.

 

Az amerikai képviselőház két évvel ezelőtt fejezte ki tiszteletét az indián harcos előtt

 

Szintén tiltakozott a kódnév használata ellen Jeff Houser, a Fort Still apacs törzs vezetője, aki a Barack Obama elnöknek írt levelében bocsánatkérést követelt "a hős nevének hűtlen használata" miatt. Houser emlékeztetett: az amerikai képviselőház két évvel ezelőtt fejezte ki tiszteletét az indián harcos előtt, így különösen furcsa, hogy az újkori amerikai történelem egyik leggyűlöltebb személyéhez kötik a nevét.

Az Oszama bin Laden otthonát hétfőn lerohanó amerikai kommandósok a következő kifejezéssel jelezték az irányítóközpontnak az akció végét: "Geronimo - E KIA" (Geronimo - enemy killed in action / Geronimo - ellenség megölve az akcióban). Az amerikai illetékesek később úgy nyilatkoztak, hogy magának az akciónak "Jackpot" volt a fedőneve, a Geronimo név pedig nem az al-Kaida vezetőjére vonatkozott, csak azt jelezte, hogy a küldetés sikerrel járt. Több amerikai lap - közte a The New York Times és a Time magazin - ugyanakkor cáfolta ezt, mondván a Geronimo kód valójában bin Ladenre vonatkozott.

 

Számos embert szabadított ki a fogságból

 

Geronimo 1829 és 1909 között élt az Egyesült Államokban, ahol a csirikava apacsok törzsi vezetőjeként szinte egész életében háborút vívott a népének területeit elfoglaló telepesek és a hadsereg ellen. Geronimo harcolt mind Mexikó, mind az Egyesült Államok csapatai ellen. Számos embert szabadított ki a fogságból, és akkor vált legendássá, amikor több tucatnyi férfi, nő és gyermek élén egy éven keresztül menekült az amerikai haderő és a mexikói hadsereg elől. Ők voltak az utolsó független indián harcosok, akik nem ismerték el az Egyesült Államok kormányának fennhatóságát az amerikai Nyugaton. Végül azonban az ellenállás megtört, és a kis csapat 1886. szeptember 4-én megadta magát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!