Éktelen ékességek városszerte

Éktelen ékességek városszerte
Éktelen ékességek városszerte
Nyíregyháza – Többszereplős harc az önmegvalósítási kényszerben szenvedők ellen. Míg az illegális plakátragasztás terén sikerült eredményt elérni, addig a falfirkások és graffitisek elleni harcban egyelőre nem.

– A város bármely pontján járunk egyre kevésbé találunk olyan szabad és tiszta falfelületet, garázsajtót, kaput, amelyet ne láttak volna el kézjegyükkel az önjelölt művészek. Az átlagember számára értelmezhetetlen betűk és jelek állítólag jelentéssel bíró üzenetek. Míg az illegális plakátragasztás terén sikerült eredményt elérni, addig az éj leple alatt „alkotó” falfirkások és graffitisek elleni harcban egyelőre a festékszóróval járkálók állnak nyerésre.

Plakátragasztó lélektan

“Én nem a pénzért csinálom, ez egy különleges állapot, akkora adrenalinbomba, hogy robbansz – lelkendezik Tamás. Évek óta plakátozik, megszállott. „Irtó gyorsan, nincs fél percnél több időd, halkan és szakszerűen kell dolgozni. Az még pengébb, ha egyedül vagy, mert neked kell figyelni jön-e valaki, tuningolod az érzékszerveidet, le ne bukj. Ha bamba vagy rohanhatsz.” Szakmai megjegyzése: „mi ragasztunk, mert az hangtalan. Aki nem bandatag, az általában csattogtat, olyan kárpitos tűzőgéppel. Olyan mint a géppuska. Ha jobban belegondolok nem is rossz álca” – és mindehhez szemtelenül vigyorog.

– A plakátozókat valóban könnyebb tetten érni – erősíti meg Tóth Géza, a közterület-felügyelet helyettes vezetője. A nagyon tudatos és határozott fellépés, valamint a rendrőséggel közösen szervezett akciók eredménye, hogy három év alatt 172-ről 56-ra esett vissza a szabálysértési feljelentések száma. A helyszínen a ragasztgatót, egyébként azt jelentik fel, akinek érdekében áll(t) a plakát elhelyezése. Kibúvókban, mentegetőzésekbe nincs hiány. Volt olyan cég – notórius szabálysértők, 16-szor jelenetették fel eddig az ügynökséget –, akik arra hivatkoztak, hogy az ellenségük rakja ki az őket reklámozó hirdetéseket, dikerkt tiltott helyre. Találkoztak olyan szórakozóhely tulajdonossal is, aki saját maga szállította a 18 év alatti „munkásait”, és mutatta, hová ragasszanak. Egy szabályos helyet sem talált. A bírságot nevetve fizette ki. Megérte neki.
– Pedig a legális plakátkihelyezés sem kerül többe, sőt olykor még kevesebbe – ezt már Jónás Zoltán teszi hozzá. A reklámfelület értékesítésével foglalkozó cég munkatársa szerint a város 250 pontján található háromoldalú táblák elegendő felületet jelentenek a hirdetők számára. A jogi szabályozás ezen a téren nem egyértelmű, a „dörzsölt ” tulajdonosok mindig megtalálják a kiskapukat. Megoldást a szakemberek szerint az jelenthetne, ha a törvényhozókkal és az azt betartatókkal közösen egyértelmű, kijátszhatatlan jogszabályokat alkotnának. A bírság összegének drasztikus felemelése, és az objektív felelősség bevezetése (azé a bírság, akit reklámoz a plakát) minden bizonnyal visszatartó erő lenne és rendet tenne ezen a téren – véli Jónás Zoltán. Addig pedig nincs más lehetőség, mint takarítani a vétkezők után, folytatni a harcot.

Kinek a dolga?
Falfirkák is szép számmal akadnak a megyeszékhely utcáit, tereit járva. A graffitik előfordulása Nyíregyházán lényegesen ritkább, mint más nagyvárosokban, például Miskolcon. Az alkalmi falfirkálók többsége tizenéves helyi fiatal, az igazi profik, például a fővárosból ideérkező graffitimesterek tettenérése szinte lehetetlen. Illegális cselekményük rongálás, a károkozás (m)értékétől függ, hogy szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül-e. A falfirka eltakarítása az ingatlantulajdonosok dolga, az önkormányzat csak a köztéri szobrok, műtárgyak stb. esetén végez helyreállító munkát.

A városlakók szemével

Alig van olyan üzlet vagy családi ház a Dózsa György utcán, amelyiken ne éktelenkedne valamilyen falfirka – bosszankodik a nyíregyházi Puskás Lajos. – Évek óta szélmalomharcot vívunk az „éjszaka Picasso-ival” szemben.

Mondja meg Ön!

Giba Tamás, Nyíregyháza alporgármestere kérésére most Önökön a sor: javasoljanak olyan nyíregyházi területet/területeket, ahol Önök szívesen látnának legális graffitiző-helyet. Írják meg fórumunkon, Nyíregyháza mely területén képzelnék el az éjjeli Picasso-k hivatalos “felületét”!

Hatalmas bosszúságot és anyagi kárt okoznak munkájukkal az egész városban. Tetten érni szinte lehetetlen őket, többségük talán nem is lenne büntethető fiatal kora miatt. Valahogyan elejét kelle venni az ilyen rongálásoknak! – teszi hozzá olvasónk.

Az esernyőjavítással foglalkozó Katona József 35 éve lakik a Dózsa György utcán, az első falfirkák még a Kádár-rendszerben jelentek meg háza falán. – Több alkalommal is újrafestettük az utcafronti falat és a kaput, ám néhány hétre rá újabb „kéretlen üzenetek” díszelegtek rajta. Négy éve már a redőnyöket sem kímélték a gazemberek! Megelégeltem a dolgot, s úgy hagytam az egészet. Tehetetlennek és védtelennek érzem magam a fújkáló kölykökkel szemben. A szép szó aligha használna nekik, a szabálysértési pénzbírságot pedig nem fizetnék ki, már ha egyáltalán fülön csípnék őket. Az erőszaknak, önbíráskodásnak sem vagyok híve, de egy néhány hónapos embert próbáló kényszer(köz)munka bizonyára letörné művészi hajlamaikat egy időre!

Kapcsolódó cikkek:

– Bednárik Mónika, Palicz István –
 
hirdetés