„Élj és mozogj a szívedért!”

Nyíregyháza – Fogadalmat teszek – jelentette be a Szív Világnapi rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, a világnap egyik megyei nagykövete.

– Egy éven át délig nem iszom meg a második kávémat – szólt az ígéret, s a direktor kitért arra is, a stresszes életmód, a dohányzás a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktora, éppen ezért fontos a rendszeres testmozgás.

– A Jósa András Oktatókórház tíz éve csatlakozott a Szív Világszövetség kezdeményezéséhez. – Az idei év különleges mert az egészségügyi holding valamennyi tagkórháza együtt vesz részt szeptember 26-án délelőtt 9 és délután 3 óra között az Erdei tornapályán zajló prevenciós programon. A legfontosabb cél, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon – mondta dr. Kiss Zoltán Tamás vezérigazgató. Az adatok elkeserítőek, megyénk a szív- és érrendszeri betegségek megbetegedési és halálozási mutatóiban az országos átlag felett van, ezért nem csupán egyetlen napon, hanem egész évben kiemelt figyelmet kell fordítani a gyógyításra és a megelőzésre.

Az idei nagykövet Fucsovics Márton

Dr. Polgár Péter, tudományos igazgató hozzátette, a Jósa András Oktatókórházban évente ezer szívkatéteres vizsgálatot és ötszáz terápiás beavatkozást végeznek, októbertől a heti 2 nap helyett 4 napra emelik az ügyeleti napok számát. A Rizikóambulancián ingyenes részt vehet bárki a általános felmérésen, a szűrőbusz pedig kardiovaszkuláris szűréseket végez a megye egész területén.

– Nagyon fontos a társszakmák jelenléte a Szív Világnapján, a mentális egészség kapcsán a Sántha Kálmán Szakkórház Lelki egészség sátorában kaphatnak információkat és segítséget az érdeklődők – mondta dr. Tóth Lajos Barna, szakmai főigazgató. – A jövő nemzedékére is gondoltunk, az óvodásokat és iskolásokat játékos programokkal várjuk, hogy már fiatal korban megszeressék a mozgást és felnőttként is rendszeresen sportoljanak, tegyenek az egészségükért. Az idei világnap nagykövete Fucsovics Márton teniszező (őt édesapja képviseli majd a vasárnapi rendezvényen) és Kósa Árpád, a Kölcsey Televízió főszerkesztője, aki szerint fontos, hogy változtatni tudjunk a megszokásainkon és tegyünk az egészségünkért.

Szakmai programok

  • Ingyenes egészségi állapot felmérések, szűrések (koleszterinszint, vérnyomás mérés, vércukorszint mérés, stb.)
  • Lelki egészségsátor – „Ép testben ép lélek!”

Színpadi programok

  • „Táncolva mozogj – ismerd meg a Zumba érzést!”
  • „Ugrálva is óvd az ízületeidet Kangooval!”
  • „Hallgasd a tested jelzéseit, ne a zenét – Pilates!”
  • Mészáros Árpád Zsolt előadása
  • Talk Show neves szakembereinkkel a szív- és érrendszeri megbetegedésekről és azok megelőzéséről stb.

Egyéb programok

  • Játékvár, kézműves foglalkozások, ügyességi versenyek kicsiknek
  • „Fusd körbe a holdingot!” – futóverseny
  • Tombola stb.

– KM –
hirdetés