Helyi közélet

2015.12.02. 09:51

Cipókat szenteltek szeretetből

Baktalórántháza - Jutott a többgyermekes és a kevés jövedelemmel rendelkező családoknak is.

Baktalórántháza - Jutott a többgyermekes és a kevés jövedelemmel rendelkező családoknak is.

Szép hagyomány már Baktalórántházán, hogy Erzsébet napján cipókat szentelnek a római katolikus templomban. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kezdeményezésére újjáéledt az a legenda, amelyet „Rózsacsodaként” emlegetnek.

A világegyház ezen a napon Árpád-házi Szent Erzsébetre, II. András magyar király leányára emlékezik, akit tisztelnek és ismernek mindenütt a keresztény világban. A több mint 700 éves legenda-csoda hőse Sárospatakon született, és a szegények gyámolítójaként, a betegek ápolójaként írta be örökre nevét a szentek sorába.

Példaként szolgálhat

Thüringiai Erzsébetként is emlegetik, hiszen alig négyévesen már elviszik leendő, kiszemelt férje, Lajos őrgróf hazájába, ahol élete jó cselekedeteit is véghezvitte.

Kenyeret adott a szegény éhezőknek, ruhát és cipőt a mezíteleneknek, ápolta a gyógyíthatatlan betegeket. A háromgyermekes édesanya mindössze 24 évet élt, mégis példaként szolgálhat minden jó szándékú, igazi kereszténynek.

A szentmisén Hajdu István káplán atya megáldotta, majd megszentelte a kosarakban lévő cipókat, amelyből minden jelenlévő család vihetett haza. Felekezeti hovatartozás nélkül sokan eljöttek a cipószentelésre, érkeztek érdeklődők még Flóratanyáról is. A szeretet cipóiból jutott a többgyermekes és a kevés jövedelemmel rendelkező családoknak is – tájékoztatta szerkesztőségünket Némethné Csubák Éva, a KÉSZ helyi elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában