Ön pofán verne egy biciklistát?

Ön pofán verne egy biciklistát?
Csütörtök kora délután hangos kiabálás zavarta meg a főtér nyugalmát Nyíregyházán, ahol két férfi majdnem egymásnak esett. Az egyik azt sérelmezte, hogy a másik biciklijével majdnem elütötte, a biciklisnek meg az fájt igazán, hogy szidták az anyukáját. Ön kinek a pártjára állt volna?

Elsőként arra lettünk figyelmesek, hogy az idősebb és gyalogosan közlekedő férfi kiabál egy nála fiatalabb biciklistával, majd az orruk egyre közeledett, s jó szokáshoz híven a végén 2 centiméterről beszéltek közvetlenül egymás szájába. A kölcsönös szitkozódásból annyit lehetett kivenni, hogy a biciklis majdnem elütötte a gyalogost, aki ezt szóvá tehette, s érvként azt hozta fel, hogy a főtéren gyermekek is szaladgálnak, így azokat száguldozva el is gázolhatta volna. Első nekifutásra jogos a gondolatmenet, hiszen annak ellenére, hogy semmi nem tiltja a biciklizést a főtéren még a biciklisek gyakorolhatnának annyi önkritikát, hogy az engedély nem azt jelenti, hogy innentől mindent szabad. Elvégre autóval is be lehet hajtani a térre, mégsem láttam még senkit százzal bedöngetni a szerkesztőségünk elé.

A biciklisek és autósok örök ellentéte is afelé tendál, hogy a bringások nem értik miért nem figyelnek rájuk kellően az autósok, amíg a négykerekűvel közlekedők éppen azt sérelmezik, hogy sok esetben nem is tudnak figyelni a kerékpárosokra, hiszen olyan hirtelen bukkannak elő, hogy sokszor már tehetetlenek. Félreértés ne essék, nem szeretnék egyik szekértáborhoz sem csatlakozni, de igaz, ami igaz, talán nem ártana a bringásoknak felfogniuk azt, hogy a közlekedési helyzetekben nekik kell a leginkább odafigyelniük akár autósokról, akár gyalogosokról van szó. Állítom mindezt azért, mert egy zsebkendőnyi visszapillantó tükörből nem mindig látszik a gyorsan suhanó bicajos, de a főtéren sétáló gyalogos még tükörrel sem rendelkezik, így bármikor kiandalog a suhanó bringás elé.

A kerékpárosok persze jogosan vethetik fel, hogy a város építsen ki bicikliutakat és akkor sem az autósokat sem a gyalogosokat nem zavarnák. Ez azonban némiképpen utópisztikus gondolatmenet, hiszen sok helyen az úthálózat felújítására sincs pénz, nem hogy bicikliutakra.

A kakaskodás vége mellesleg az lett, hogy többszöri egymásnak ugrás után sikerült őket szétválasztanunk és mindenki ment a saját dolgára. Ön mellesleg miként reagálna hasonló helyzetben?

– M. I. –
hirdetés