Önállóságukat veszítették a holding tagkórházai

Nyíregyháza – A megyei egészségügyi intézmények holdinggá szervezetését támogattuk, és most is úgy gondoljuk, hogy a struktúra életképes, gazdaságosan működtethető lehet, lehetne a korábbi szervezeti formánál, ugyanakkor még mindig vannak megválaszolatlan kérdések – mondta hétfői sajtótájékoztatóján dr. Kiss Gábor, az MSZP megyei frakcióvezetője.

A szocialisták sajnálattal vették tudomásul, hogy a múlthéti megyei közgyűlés, az ígértekkel ellentétben nem tárgyalták a holdig egy éves beszámolóját.

– Az átalakuláskor meghatároztuk azokat a peremfeltételeket, amelyek nem sérülhetnek, így a periférián élők érdeke, a tagkórházak önállósága, a betegellátás színvonala, a megyei közgyűlés ellenőrzi joga, a nyugodt munkahelyi légkör – sorolta a frakcióvezető. Hozzátette: most úgy látják a történtek nem a szándékaik szerint alakultak. A tagkórházak teljesen elveszítették az önállóságukat azzal, hogy a zrt. a tagkórházak üzletrészeit felvásárolta és a kórházi társaságok tulajdonává vált. Ennek eredménye, hogy az ellenőrzés kicsúszott az megyei önkormányzat kezéből.

– A számos cégen belül létrejött cégről nincs ismeretünk, létjogosultságukról és szükségességükról nincs bizonyosságunk – folytatta Kiss Gábor. – Nem átlátható az irányítási struktúra, nem ismerjük a szakmai fejlesztési elképzeléseket, a kórházakat érintő profilváltozásokról, azok személyi és betegeket érintő következményeiről sem esett szó.

– KM –
hirdetés