Önerőből fejlesztenek, így olcsóbb marad a vízdíj

Csaknem három és fél milliárd forint uniós támogatásról mondott le a Nyírségvíz Zrt. és a tulajdonos önkormányzatok azért, hogy a nemzeti ívóvízminőség-javító program beruházásai miatt ne legyen szükség mintegy 25 százalékos lakossági áremelésre.

A részletekről a csütörtöki sajtótájékoztatón Móricz István vezérigazgató elmondta: nagyon hosszú előkészítő munkát követően döntöttek úgy, hogy csak saját forrásokra támaszkodva, mintegy egymilliárd forintból oldják meg azokat a fejlesztéseket, melyek révén az ívóvízminőség a szolgáltatási területükön megfelel az uniós paramétereknek.

– Mi öt, ezen belül két paraméterben voltunk érintettek, az arzén és a nitrit tartalom haladta meg az előírt szintet. A mérnökeink által kidolgozott rendszer eredményeként áprilisra elértük, hogy ezek tekintetében megfelelünk az uniós direktíváknak. A cég felelőssége, hogy 2012-re ugyanazokat a paramétereket teljesítsük, mintha a nemzeti programban vennénk részt. Kis pénzből nagy feladatot hajtunk végre. Ha továbbra is részesei maradtunk volna a több mint négymilliárd forintos Nemzeti Ivóvízminőség-javító Programnak, rossz irányba vitte volna el az árainkat – mondta a vezérigazgató. A díjemelés pedig csökkentette volna a Nyírségvíz versenyképességét.

– Példaértékű volt az az együttgondolkodás, ami a tulajdonos önkormányzatok polgármesterei, a közgyűlés bizottságai között az egyeztetéseken kialakult – fogalmazott Csabai Lászlóné. Nyíregyháza polgármestere szerint a pártérdekeken túli konstruktivitás, az együttgondolkodás eredménye, hogy egy hosszútávú, a lakosság érdekeit szolgáló ügyben a legjobb megoldást tudták meghozni. A megyeszékhely első embere azt mondta: fontos lenne, hogy a most lemondott uniós támogatás legalább fele pályázati támogatásként visszaérkezzen a térségbe, s például a Nyírségvíz Zrt. szolgáltatási területén lévő településeken a szennyvízberuházásokhoz felhasználható legyen.

– KM –
hirdetés