Ötvenhét milliót követel Szögi Lajos családja

Ötvenhét milliót követel Szögi Lajos családja
Szerdán megkezdődött Szögi Lajos családjának kártérítési pere a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A nyolc vádlottat perelték be, akiket a 2006-ban agyonvert tanár ügyében ítéltek el korábban.

57 milliót fizessenek a gyilkosok

A tárgyalás az alperesek és jogi képviselőik nélkül kezdődött meg. A tanácsvezető bíró dr. Kocsis Ottília ismertette a követelés lényegét jelentő előzményt, azt, hogy az alpereseket korábban a bíróság néhai Szögi Lajos megölése miatt jogerősen elítélte.

Az alperesek közül ketten levélben kérték a kereset összegének csökkentését. Álláspontjuk szerint meg akarják téríteni a kárt, azonban arra a jogerős büntetés kitöltése után kerülhetne sor. A felperesek jogi képviselője dr. Helmeczy László kérdésre válaszolva előadta: nem kíván módosítani a követelésen, tekintettel arra, hogy a büntetőügyben kiderült, az alperesek soha életükben nem dolgoztak.

– Legvalószínűbb bevételük a rabkeresmény lehet. – Alperesek egy szó, a lincselés elhangzása miatt száz millió forintos elutasított követeléssel álltak elő a büntetőügy idején. A bíró ezután Szögi Lajosné Megyeri Gabriellát hallgatta meg, az életkörülményeiről, illetve az abban beállt változásokról. Utána az elhunyt édesapját hallgatta meg a bíróság. Az 57 millió forintos kárigény elbírálásához szükséges bizonyítékokat, iratokat be kell nyújtani, erre a felperesek jogi képviselője 15 napot kért.

A bíróság szeretné meghallgatni a további hozzátartozókat, közülük pszichológus véleményére támaszkodva kérte dr. Helmeczy László, hogy a legkisebb lány meghallgatásától álljon el a bíróság, az elhunyt édesanyja nagyon nehezen mozog, őt a lakásában lehetne meghallgatni, a nagyobbik lány meghallgatásának nem látszik akadálya. A bíróság a tárgyalást elnapolta új határnap július 14.

– Pusztai Sándor –


10:00: Véget ért a tárgyalás


09:50: A 4. és 8. rendű alperes beadványt nyújtott be, miszerint a rájuk vonatkozó kártérítési igényt túlzottan nagynak és teljesíthetetlennek vélik. Se vagyonuk, se jövedelmük, de hajlandóak lennének segíteni a Szögi családon aképpen, hogy szabadulásukat követően részletekben fizetnek egy csökkentett kártérítési összeget.

Helmeczi László erre úgy reagált: ezeknek a vádlottaknak sosem volt munkájuk, miből lesz jövedelmük, miből fognak fizetni? Életfogytiglani büntetés esetében vajon meddig kellene várni ezekre az összegekre? A felperesek jogi képviselője tehát elutasította az alperesek kérelmét.

Ezután az özvegy Szögi Lajosné állt a bírónő elé, ahol elmondta: a gyerekeknek hiányzik az apjuk, nekem a férjem nehéz az életünk minden szempontból. Szögi Lajos édesapja erejéhez és lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni boldogulásunkat, de a férjemet nem képes pótolni. A gyerekek, akik végignézték a tragédiát, két éven át hetente jártak pszichológushoz, valamilyen szinten mára sikerült feldolgozniuk az átélt szörnyűséget, de máig rémálmokkal küzdenek. Az iskolában mindennap szembesünek édesapjuk emléktáblájával, merthogy ott tanított.

Az asszony nem fordult szakemberhez, önmaga igyekezett talpra állni a borzalmak után, saját erejéből és szerettei támogatásával dolgozta fel a gyászt. Szögi Lajos nagyszülei betegeskednek, alig van életkedvük, a család valamennyi tagjának mindennapjára rányomta a bélyegét a Szögi Lajossal történt tragédia.


09:30: A kitűzött időpontban, szerda reggel kilenckor elkezdődött Szögi Lajos családjának kártérítési pere a megyei bíróságon dr. Kocsis Otília elnöklésével. Ez az első nyilvános tárgyalás, a 4-5. rendű felperesek személyesen vannak jelen, jogi képviselőjük dr. Helmeczy László. A többi felperes nem jelent meg, illetve az 1-8-ig rendű alperesek sem kívántak részt venni a kártérítési per tárgyaláson. (Az 5. rendű alperes nem tett erről nyilatkozatot, de ő sincs a helyszínen.)

A felperesek 380.000 forint vagyoni kártérítést követelnek, amelyet Szögi Lajos gépkocsijában okoztak a tragédia napján. A nem vagyoni kártérítés pedig összesen több mint 50 millió forint nagyságrendű. Kiderült, a családnak pszichológus segített feldolgozni a tragédiát a bűncselekmény óta.

Dr. Helmeczy László szerint a megjelölt nem vagyoni kártérítési összeg nem hogy magas, hanem korrekt, arányos, méltányolható, sőt, alacsonynak mondható az okozott kárhoz képest.

A bírónő ismertette: Szögi Lajos szabályszerűen járt el a baleset bekövetkeztekor, segítséget kívánt nyújtani, de különös kegyetlenséggel megölték őt a vádlottak. Családját tönkretette a tragédia, három gyermeke elvesztette édesapját, felesége a szerető férjet, szülei pedig egyetlen gyermeküket. A 44 éves családfő négy generációs családot vezetett és fogott össze. Felbecsülhetetlen a veszteség, és éppen ezért méltányolható a kárösszeg, amivel enyhíteni lehet a veszteségüket.

– Palicz István –


08:00: A néhai Szögi Lajos három gyermeke, felesége, szülei illetve nagymamája március 1-jén nyújtott be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságra keresetlevelet. A család hét tagja összesen 57 millió forint nem vagyoni kártérítést, és az autójukban okozott kár megfizetését követeli. A per szerda reggel kezdődik Nyíregyházán.

Szögi Lajostiszavasvári tanárt 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán gyermekei szeme láttára verték agyon, miután autójával elsodort egy kislányt, akinek nem esett komoly baja. A tanár megállt, hogy meggyőződjön arról, hogy a gyerek sértetlen-e. A vélt baleset miatt összesereglő hozzátartozók kirángatták a középkorú férfit az autójából és agyonverték.

A bűncselekmény nyolc vádlottját különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélte el korábban a bíróság. Közülük hárman életfogytig tartó fegyházbüntetést, a többiek 10-17 év fegyház-, illetve börtönbüntetést kaptak.

– Független Hírügynökség –
hirdetés