Új utak és kerékpárutak Nyíregyházán

Nyíregyháza – Jelenleg 30 km kerékpárúttal büszkélkedhet Nyíregyháza, jövő tavaszig további 16 km készül el.

Az 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásnak köszönhetően számos kerékpárút épült, illetve készül Nyíregyházán. „A belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése Nyíregyházán” című projekt célja a belvárosi utak szabályozása, átépítése, valamint az akcióterület és a város kerékpáros forgalmi kapcsolatának megteremtése.

A kerékpárutat egyrészt Nyíregyháza belvárosában a Bethlen Gábor utca teljes hosszán a Bercsényi utcától a Vasgyár – Mező utca kereszteződéséig fogják kiépíteni, másrészt a Szent István utca – Inczédy sor kereszteződésétől indul ki, mely a Szent István utca páratlan oldalán halad, majd a Gimnázium közön keresztül a Luther tér irányába halad. Az Evangélikus templomot megkerülve a lámpás gyalogátkelőn át az Iskola utcán tovább kerekezhetünk egészen a Széchenyi – Szarvas –Iskola utak kereszteződéséig, itt három irányba ágazik: a Zrínyi Ilona sétálóutca irányába, a Szarvas utcán a Kereszt utcáig, illetve a Széchenyi utcán a Benczúr tér mellett a Széchenyi – Petőfi – Vasgyár utcai csomópontig. A Közgyűlés döntése alapján a beruházáshoz – amelynek összértéke a kerékpárutakat tekintve közel 90 millió forint – az önkormányzat saját forrásával is kiegészül. A közbeszerzési eljárás nyertese augusztusban elkezdte a kivitelezést.

Nem feledkeznek el a növénytelepítésről

Az Egyház utca – Síp utca átépítése során az Egyház utca 2×2 sávossá válik, az Egyház utca és a Bethlen Gábor utca, valamint a Széchenyi u. – Szarvas u. – Iskola u. kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá alakítják. A Szent István utca tervezett szakaszának átépítése, valamint a Kiskörút Bocskai utca – Szent István utca közötti új 2×2 sávos út építése, autóbuszöböl létesítése a Szent István utcán a gimnázium előtt és a Kiskörúton, burkolat korrekció, szegély és burkolatépítés, illetve jelzőlámpák elhelyezés szintén a tervek között szerepel. Az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló kivitelezés során nem feledkeznek el a növénytelepítésről sem: több mint 150 darab lombos fa, több száz cserje kerül talajba, a meglévő fákat pedig „kalodákba zárják”.

Jelenleg összesen hét kilométer kerékpárút készül Nyíregyházán és környékén (belváros, Korányi út, Sóstó, Örökösföld) a járdák „kettéosztásával”. A Pazonyi úton 500 méter biciklis sztrádát adtak át. A Tiszavasvári úton 300 méteres szakasz épül meg idén 12 millió forintból. Az IVS keretei között három kilométer kerékpárút jön létre a Bethlen, Széchenyi és Szent István úton. A nyírszőlősi beruházás októberben kezdődik, 178 millió forintból közel 6 km-es szakaszon épül kerékpárút. az Örökösföld-Pazonyi út között létrejövő szakasz 900 méter hosszan szolgálja majd a nyeregbe pattanókat. Eddig összesen 30 km kerékpárút született Nyíregyházán, jövő tavaszig további 16 km készül el.

– Palicz István –
hirdetés