220 méteres tévétornyot robbantottak fel Oroszországban

220 méteres tévétornyot robbantottak fel Oroszországban
© Forrás: YouTube
Jekatyerinburg lakossága könnyekkel a szemében nézte végig annak az építménynek a pusztulását, amelyet a legtöbben a város leggrandiózusabb látványosságaként tartottak számon.

Az Európa és Ázsia határán fekvő város központjában állt az a félig elkészült tévétorony, amelyet a hétvégén robbanóanyagokkal semmisítettek meg, hogy a helyén sportközpont épülhessen. A robbantást megszámlálhatatlan kameraállásból, egyenes adásban közvetítette a helyi körzeti televíziós társaság.

Az antennarendszert is beleszámítva 361 méter magasra tervezett torony építése 1983-ban kezdődött. 220 méter készült el belőle, amikor a 90-es évek elején pénzügyi forráshiányra hivatkozva befagyasztották az építkezést. Az elkészült torony, magasság tekintetében, így is a második volt a több mint 540 méteres Osztankinói tévétorony után.


Forrás: YouTube | Ураловед. Путешествия по Уралу

A negyedik legnagyobb orosz város kellős közepén éktelenkedő monstrum elbontásáról tavaly döntött a helyi önkormányzat. Jekatyerinburg lakossága azonban nem nyugodott ebbe bele.

Aláírásgyűjtést kezdeményeztek, melynek eredményét Moszkvába is eljuttatták. Sőt, a robbantás előestéjén élő láncot vontak a létesítmény köré a helyi civil szervezetek felhívására. A tüntetőket végül rendőri erők bevonásával távolították el a helyszínről.

A helyi hatóságok szerint a robbantási művelet precízen, az előző számításoknak megfelelően zajlott le. A megbízott építővállalatok munkagépei jelenleg már a törmelékek eltávolításán dolgoznak – írja a RIANovosztyi.

– Palkó István –
hirdetés