24 sokkoló és megindító fotó a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásról

Akt.:
Gomolyog a füst az ikertornyokból, miután a gépeltérítők miatt két repülő is becsapódott az épületekbe - © Fotó: Getty Images / Robert Giroux

Már 17 év telt el azóta, hogy egy terrortámadás érte a World Trade Center ikertornyait New Yorkban, valamint a Pentagont. Azon a napon négy repülőgépet térítettek el a terroristák, ebből kettő a Világkereskedelmi Központba, egy a Pentagonba, míg az utolsó Pennsylvániában a földbe csapódott, miután az utasok felülkerekedtek a gépeltérítőkön.

A támadások miatt közvetlenül és közvetve mintegy háromezer ember vesztette életét New Yorkban, Virginiában és Pennsylvániában, köztük a 19 gépeltérítő is.

A Business Insider 24 képet gyűjtött össze a 9/11 néven elhíresült tragédiáról, amelyet az amerikaiak soha nem fognak elfelejteni. Matthew DeBord, a cikk szerzője a fotóhoz mellékelt néhány tényt, illetve emlékeit is megosztotta.

Fotó: AP

A Világkereskedelmi Központ ikertornyai már megszokott látvány volt New Yorkban. Évtizedekig, ha az ember felnézett, ott voltak, és megnyugtató látványt nyújtottak. “Több alkalommal meglátogattam a tornyokat, és még többször megcsodáltam őket.”

Fotó: Carmen Taylor/AP

“Szeptember 11-én reggel éppen Brooklyn voltam, mikor felnéztem, és láttam, hogy az egyik torony lángokban áll. Néhány perccel később a második repülő belecsapódott a másik toronyba.”

Fotó: Reuters

George W. Bush elnök éppen egy iskolai eseményen volt, mikor értesítették a támadásról. Az arckifejezése mindent elárul, a kormány emberei nem tudták mennyire volt komoly a fenyegetés.

Fotó: Sara K. Schwittek / Reuters

A becsapódások ereje pusztító volt, a gépek áttörték a tornyok acélszerkezetét, majd kigyulladtak, ami miatt később az épületek romba dőltek. Az eset után a Államok légterében tartózkodó polgári gépeknek le kellett szállniuk, csak harci repülők emelkedhettek a magasba.

Fotó: Jeff Christensen / Reuters

Több ezer ember rekedt az épületek felsőbb emeletein. Sokan már akkor meghaltak, mikor a repülőgépek becsapódtak, ám a tűz és az épületek leomlása még több áldozatot követelt. Néhányan az ablakon ugrottak ki, hogy elmeneküljenek a tűz és a füst előtt. A toronyban összesen 2 ezer 606 ember vesztette életét.

Fotó: Marty Lederhandler / AP

Az ég tiszta volt, a szél viszont sűrű füstöt szállított a város és az öböl felől. Később Martin Amis brit író a látványt úgy írta le, mintha egy 10 megatonnás bombatámadás érte volna Manhattant.

Fotó: Suzanne Plunket / AP Photo

A tornyok szerkezete úgy megsérült, hogy az összeomlás elkerülhetetlen volt. Ezzel szemben senki nem számított rá. A Világkereskedelmi Központ körüli utcákban az emberek teljesen megrémültek, mikor az épületek egymás után ledőltek, az utcákat pedig ellepte a törmelék és a por.

Fotó: Mario Tama / Getty Images

A tűz órákig égett, majd napokig izzott a parázs az acélszerkezet és a törmelékek között. A 14. utcát lezárták a forgalom elől, hogy megkönnyítsék a mentési munkálatokat.

Fotó: Shawn Baldwin / AP

A tornyok körüli terület szinte teljesen megsemmisült, a levegő tele volt füsttel és porral. Számtalan autó, teherautó és mentőjármű vált használhatatlanná.

Fotó: Reuters / Peter Morgan

Az ikertornyok elegáns homlokzatából nem sok maradt. Az épületet Minoru Yamasaki tervezte.

Fotó: Ryan Remiorz / Reuters

A két 110 emeletes toronyból csak a füstölgő acélszerkezet maradt. A szakemberek hónapokat töltöttek azzal, hogy az épület szerkezetét szétszedjék, hogy azokat el tudják szállítani.

Fotó: Anthony Correia / Reuters

A helyi tűzoltók azonnal a helyszínre siettek, és hatalmas veszteségeket szenvedtek, miközben próbálták kimenteni az embereket az égő tornyokból.

Fotó: Mario Tama / Getty Images

Volt, aki sírva is fakadt.

Fotó: Bill Farrington / AP

A következő napokban a közeli városokból és államokból is érkeztek emberek, akik segítették a mentést.

Fotó: Russell Boyce / Reuters

Az emberek sorra tették ki az eltűnt barátaiknak és családtagjainak a képét, miközben kétségbeesve reménykedtek abban, hogy előkerülnek élve.

Fotó: Spencer Platt / Getty Images

“A városban olyan összefogás volt, amilyet addig még nem tapasztaltam. Felsorakoztunk az utcákon, és üdvözöltük a mentésben részt vevő embereket munka közben, ahogyan fel és alá jártak a Ground Zero néven ismert helyen.”

Fotó: Russell Boyce-Files / Reuters

“Egyre nőtt bennünk a bosszúság, nem sokkal később az emberek már megtámadták volna Afganisztánt.”

Fotó: Larry Downing / Reuters

A támadások nem csak New Yorkot érték, mivel a Pentagonba is becsapódott egy repülő. 125 ember vesztette életét.

Fotó: Greg Whitesell / Getty Images

A Pentagonnál szintén szörnyű volt a látvány, de az épület nem dőlt romba.

Fotó: Don Emmert / Getty Images

A Ground Zero-nál felépítettek egy új tornyot, ahol emléket is állítottak a elhunytaknak. “Ez azonban nem elég nekem ahhoz, hogy elfelejtsem azt a szörnyű napot, a sok ártatlan életet, és azt, ahogy Amerika megváltozott.

Fotó: Courtney Verrill

Az épület kinézete felemelő, jelenleg itt van a híres Oculus.

Fotó: Reuters

Innen újra láthatod, hogy milyen hatalmas a város a magasból.

Fotó: Reuters

Az éves “Tribute in Lights” elnevezésű megemlékezés továbbra is emlékezteti az embereket az épületekre, amelyek valamikor Manhattanben álltak, és az emberekre, akik életüket vesztették szeptember 11-én.


New York - Közeleg a szeptember 11-i terrortámadás évfordulója, amely 2001-ben nemcsak Amerikát, de az egész világot mélységesen megrázta. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait ért támadásról az elmúlt 17 évben rengeteg felvétel napvilágot látott már, de a következő, szokatlanul jó min...

Washington - Az Obama-kormányzat várhatóan hamarosan dönt arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e a 2001. szeptember 11-i terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét a merényletekben. ...