2,6 millió forintért vették meg Lenint

Az ingatlankezelő udvarán eladásra váró Lenin)
Az ingatlankezelő udvarán eladásra váró Lenin)
Ukrajna – Ukrán pénzben a kikiáltási árnak megfelelő, több mint negyedmillió hrivnyáért talált gazdára az utolsó kárpátaljai Lenin-szobor, amely egykor Csap város főterét ékesítette.

Az orosz kommunista forradalom atyjának 4,4 méter magas, közel 4 tonna bronzból készült, teljes alakos szobrát egy ukrán állampolgárságú magánszemély vette meg. A csapi önkormányzat egy független szakértő értékelése alapján 256 931 hrivnyáért bocsátotta kalapács alá az emlékművet. Mivel csak egyetlen vevő akadt, Vlagyimir Iljics Uljanov a kikiáltási áron talált új gazdára (ÁFA nélkül).

A csapi Lenin-szobrot 1970-es évek végén avatták fel. A beszerzéséhez szükséges összeget annak idején a csapi lakosok fizetéséből vonta le a helyi kommunista városvezetés. Ily módon a szobor eladásából befolyt összeg a helyi közösséget illeti. A felhasználásáról később dönt majd a város képviselőtestülete.

Az emlékművet 2000-ben távolították el a város főteréről, ahonnan a helyi nyugdíjas otthon területén állították fel. A szobrot három éve „döntötték meg” ismeretlen tettesek, és az alkotás azóta a helyi ingatlankezelő vállalat udvarán hevert.

A szobor iránt egy magyarországi vevő is érdeklődött, aki egy szoborparkban szerette volna felállítani. Azonban a színesfémből készült termékek bonyolult vámeljárása miatt elállt a vételi szándékától. Ugyanakkor az sem ismeretes, hogy a csapi Lenin új tulajdonosa mit szándékozik kezdeni a birtokába került alkotással – árulták el az Origónak a csapi önkormányzat munkatársai.

– Palkó István –

Címkék: , , ,hirdetés