27 éve vonultak ki a szovjet csapatok Záhonynál

Az utolsó katonavonat
Az utolsó katonavonat
Záhony – Huszonhét évvel ezelőtt, 1991. június 19-én délután három órakor Viktor Silov altábornagy, a szovjet Déli Hadseregcsoport parancsnoka Záhonynál átlépte a határt, és ezzel közel ötven év után az utolsó megszálló katona is távozott Magyarországról.

A hazánkban állomásozó Déli Hadseregcsoport 1990 márciusában kezdte meg kivonulását az országból. A felszereléseket, harcászati eszközöket és a laktanyák épületelemeit a záhonyi átrakókörzetben kialakított katonai rakodóbázison tették át a magyar szerelvényekből a szovjet vagonokba. A több mint egy éves művelet során a szovjetek naponta egy-egy szerelvényt indítottak útnak a szomszédos ország közeli-távoli vidékeire. Ezzel párhuzamosan zajlott a személyi állomány kivonása. 15 hónap alatt összesen másfél ezer – katonákat és eszközöket szállító – szerelvény távozott az országból. Az utolsó katonavonat a felszámolt rakodóbázisok felszereléseit vitte magával 1991. június 16-án. A legutolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy, a hazánkból kivonult Déli Hadseregcsoport parancsnoka 1991. június 19-én 15 óra 01 perckor a záhonyi közúti hídnál hagyta el a magyar határt. A megállapodáshoz képest tizenegy nappal korábban befejeződött kivonulás következtében, 47 esztendő után először, Magyarország határain belül csak hazai fegyveres erők állomásoztak.

Mindezeknek emléket állítva az Országgyűlés 2001. május 8-án elfogadta az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló előterjesztést, amely június 19-ét – az utolsó idegen megszálló katona Magyarországról történt távozása emlékére – nemzeti emléknappá, június hónap utolsó szombatját a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

– Tancsik Róbert –
hirdetés