3000 libát öltek le madárinfluenza gyanúja miatt

Madárinfuenza gyanúja miatt háromezer libát öltek le a Bács-Kiskun megyei Bodoglár közelében, egy libatelepen.

A hírt megerősítette Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. Hozzátette: valószínű, hogy az állatok a H5 vírusával fertőződtek.

Gyurcsány már tegnap tudott a madárinfluenza-gyanús szárnyasokról

Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter már csütörtökön tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a Bács-Kiskun megyei Bodoglár mellett egy telepen madárinfluenza-gyanús szárnyasokat találtak – mondta Gyurcsány Ferenc a Független Hírügynökségnek pénteken.

Az alföldi településen madárinfuenza gyanúja miatt háromezer libát öltek le egy libatelepen. A hírt megerősítette Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. Hozzátette: valószínű, hogy az állatok a H5 vírussal fertőződtek.

Gyurcsány Ferenc a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a megyei védelmi bizottság összeült és Gráf József miniszter saját hatáskörben megtette a szükséges intézkedéseket. A miniszterelnök nem részletezte az intézkedéseket és azt sem mondta meg, hogy összeül-e a kormányzati koordinációs bizottság.

Több százezer házi szárnyast ölnek le szerda estig

Jövő szerda estig körülbelül 300 ezer szárnyast ölnek le a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa-Bodoglár egy kilométeres körzetében, mert nemrég madárinfluenzában pusztult el több tucat liba egy ottani telepen. Az állatok nagy részét szén-dioxiddal semmisítik meg, 100 ezret pedig zárt helyen vágnak le egy kijelölt vágóhídon. Nagyrészt víziszárnyasokat ölnek meg egyébként, kacsákat és libákat. A termelők minden kárát a megegyezéstől számított 30 napon belül megtéríti az állam – ígérte péntek délutáni tájékoztatóján Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes.

A szárnyasok leölését pénteken megkezdték, a hatóság munkatársait mindenkinek kötelessége beengedni az udvarokra, illetve együtt kell velük működni.

Az Európai Bizottsága is bejelentette a magyar esetet

Az Európai Bizottság is bejelentette, hogy a magyar hatóságok nagy patogenitású, vagyis erősen fertőzőképes madárinfluenzavírust találták házi libákban. Még nincsenek meg a teszteredmények arról, hogy a vírus a H5N1 törzshöz tartozik-e – áll a Bizottság bejelentésében.

A fertőzött állatokiból vett mintákat a London melletti Weybridge laboratóriumában ellenőrzik.

Ha a vizsgálatok megerősítik a gyanút, akkor az Európai Unióban ez lesz az ötödik H5N1-es fertőzés a háziszárnyasok körében.

Korábban Franciaországban, Svédországban, Németországban és Dániában találtak H5N1-es madárinfluenza-vírust háziszárnyasokban. Vadmadaraknál 13 EU-tagországban tapasztalták a H5N1-es fertőzést.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2006. június 6-ig a világon összesen 225 ember kapta el a madárinfluenzát, 128-an haltak meg közülük, többségük Ázsiában.
hirdetés