360 fokos videó: A teljesség és a tökéletesség szimbólumai, a mandalák

360 fokos videó: A teljesség és a tökéletesség szimbólumai, a mandalák
Nyíregyháza – A mandalák – legyenek fali képeken vagy ékszereken – nem csak szépségükkel kápráztatják el az embert: szakértőik szerint szoros kapcsolatban állnak az emberi lélekkel.

Boros Betty 2004 óta foglalkozik mandalafestéssel. Elmondása szerint ezelőtt tíz évvel még nagyon kevesen ismerték ezt a művészeti ágat, de napjainkra már alig van, aki ne találkozott volna vele. Az alkotásról spirituális élményként, nem pedig egyszerű, rutin munkafolyamatként beszél – csakúgy, mint az elkészült művekről.

– Nekem a teljesség és a tökéletesség szimbólumai – mondta el arról, számára mit is jelentenek a mandalák. – Leképezi a világot, az embert, és mindent, ami körülvesz bennünket. Amit a teremtő létrehozott, az mind benne van a mandalákban.

A spirituális magyarázatot olyan átéléssel és meggyőződéssel adja, hogy nem hagy kétséget afelől, milyen hatással van rá az alkotás. Azt is elmondja, hogy a mandalák készítése során mindennek külön jelentése van.

– Egy mandala elkészülését sok minden előz meg – tette hozzá Boros Betty. – Az első önmagam felkészítése az alkotásra, majd következik a forma megrajzolása, melyet meghatároz, hogy milyen osztású a mandala és milyen célra készül. Ezután kerül a kontúr az üvegre, ami nagyon fontos: ha nem leheletfinomságú és durvák a vonalak, akkor nem a lelkünket tükrözi.

A mandalafestő a további munkafolyamatokról is spirituális szinten beszél, például a színeket érzelmek jelölésére használja, a díszítő kristályokról, strasszokról és gyöngyökről pedig azt tartja, hogy a rezgésszintet emelik. Meg is mutatja, hogyan készül egy műve: egy üveglapot tesz az asztalra, melyre már felkerült a mandala kontúrja. Csipesszel fogja meg a pici gyöngyöket, hogy egyesével felragassza a mintára – ez egy hosszú, aprólékos munka kezdete.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!
hirdetés