360 fokos videó: csodakutya-kiképzésen jártunk

360 fokos videó: csodakutya-kiképzésen jártunk
© Forrás: YouTube / HÍrek360.hu
Debrecen – A Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány tréningjén vettünk részt, ahol tizenkét kivételes kutyust ismerhettünk meg. Mind segítő és/vagy terápiás kutyának tanulnak, hogy támogassák a rászorulók mindennapjait. Találkoztunk Kikivel is, amely a halmozottan sérült 13 éves Fanni életét könnyíti meg. Fábiánné Mile Alízt, az alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük ezekről a különleges állatokról.

A csodakutyáknak kemény vizsgán kell megfelelniük. Debrecenben ez úgy történik, hogy elmennek vele egy nagy bevásárlóközpontba, ahol rengeteg inger éri az ebet. Feladatokat kap, amiket egytől egyig teljesítenie kell. Többek közt nem szabad megijednie a tömegtől, sem a bevásárlókocsik nyikorgásától. Liftet hív a segítségre szoruló gazdának, türelmesen kell őt várnia, ha bemegy egy üzletbe, nem eheti fel a földre esett ételt. A feladatsor részét képezi a közlekedés is. Tudnia kell helyesen viselkedni az autóban, buszon és villamoson egyaránt. A vizsgáztatást videóra veszik, majd egy háromtagú bizottság értékeli a teljesítményét. Ha megfelelt, akkor válik hivatalosan csodakutyává – árulta el az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Mindegy, hogy milyen fajta ebről beszélünk, már kölyökkorában ki tudják választani, ki alkalmas, és ki nem. Az egészen pici testűtől a nagyig, a keveréktől a fajtatisztáig minden kutyusnak megvan az esélye. Ez a képzésen is bebizonyosodott, hiszen tényleg minden méretben és fajtában láttunk négylábú segítőket.

Önkéntesek nélkül nincsenek csodakutyák

A kutya nem képzi magát, emberi segítségre is szükség van. Minél több az önkéntes, annál több rászorulónak van esélye egy négylábú társra. Domán Dorina már öt éve segít az alapítványnak, két vizsgázott kutyával foglalkozik. Megosztotta velünk, hogyan jött az az ötlete, hogy önkéntes legyen.

– Az első kutyus, Rini, aki levizsgázott velem, egy berni pásztor, még kölyökkutya korában sétáltunk az utcán, és sokan meg akarták simogatni, ekkor úgy vettem észre, hogy ez egy nagyon jó katalizátor az emberek között. Egy óvónő vetette fel az ötletet, hogy lehetne belőle terápiás kutya, így találtam rá az alapítványra. Azóta Rini halmozottan sérült, autista és értelmileg akadályozott gyerekekkel dolgozik, továbbá bölcsis élményterápiákra is járok vele – osztotta meg gondolatait Dorina.

Az alapítványról és tevékenységéről további információt a www.csodakutya.hu oldalon találtok.

Hajdu Ágnes | Hírek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Csodakutya és garázsvásár
Debrecen - A Csodakutya Alapítvány több mint 270 ép, beteg, sérült, testi- és érzékszervi fogyatékos, halmozottan sérült, sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt állatasszisztált terápián való részvételét teszi lehetővé önkéntes formában 2009 ...

Anya és lánya Kikivel együtt a terápiás központban
Debrecen - A kiképzett „csodakutyák” fizikai és lelki szinten is segítik a beteg gyerekeket. Kirándulni, játszani, beszélgetni vagy csak megölelni a szeretteid – a legtöbb ember számára ezek mindennapi dolgok, de azokban a családokban, ahol a gyermek valamilyen fogyatékkal született, a fenti apró...
hirdetés