360 fokos videó: Esély az életre a sérült madaraknak

A madármentő dr. Kiss Csaba és a héja
A madármentő dr. Kiss Csaba és a héja - © Fotó: Ungi Lajos
Nyíregyháza – A záhonyi határról érkezett kétszázötven, szörnyű állapotban lévő védett énekesmadár.


Szívszorító látvány lehet egy méltóságteljes, gyönyörű állatot szenvedni látni. Szerencsére vannak, akik segítenek rajtuk: dr. Kiss Csabánál jártunk, aki a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedik Nyíregyházán.

Áramütés érhette

A megyeszékhelyen nincs hivatalos madármentő állomás, a sérült madarak csak annyi ideig maradnak a segítő önkénteseknél, amíg stabilizálják az állapotukat: a gyógyultakat szabadon engedik, a további kezelésre szorulókat minél hamarabb Hortobágyra szállítják.

Az a héja is hamarosan oda kerül majd, amelyikkel ottjártunkkor találkoztunk, hiszen nem fog tudni többé repülni. Valószínűleg áramütés érhette, már sérülten találtak rá.

– Környezetvédelmi iskolába jártam, tizenéves korom óta érdekelt a madarászat és a természetvédelem – mondta el dr. Kiss Csaba arról, hogyan kezdett el madármentéssel foglalkozni. – Egyszer egy pályázatnak köszönhetően eljutottam Hortobágyra: elkezdtem önkénteskedni, minden nyáron heteket töltöttem a madárkórházban.

Van diszpécserszolgálat

A természet szeretete és az önkéntességre áldozott idő a felnőttkorát is végig kíséri. Dr. Kiss Csaba arról is beszélt, hogy évente két-háromszáz sérült madár fordul meg nála. Sajnálatos esetekre és sikertörténetekre egyaránt van példa.

– Ezen a nyáron egy gyönyörű szép, felnőtt fekete gólya repült neki egy vezetéknek, a balesetet látták is, azonnal sikerült a madarat megfogni – mesélt egy nemrég történt, szomorú ügyről. – Kerítettünk helyben műtőt, megpróbáltuk minél gyorsabban ellátni. Már a műtőasztalon láttuk, hogy a szárnyát nem fogjuk tudni megmenteni. Sajnos, már a beavatkozás kezdeti fázisánál elpusztult, mert nagyon sok vért veszített. Nagyon sajnáltam azt a madarat: rengeteget küszködtünk, hogy el tudjuk látni, és nagyon sokan összefogtak azért, hogy meg tudjuk menteni az életét.

Egy másik megrázó eset is szóba került: akkor a záhonyi határról érkezett 250, szörnyű állapotban lévő védett énekesmadár ellátásában kellett segítenie. Megpróbálták becsempészni őket Magyarországra, egy nagyon kicsi helyen összezárva. Szinte mindegyikük sérült volt már, de szerencsére – illetve a sok befektetett munkának köszönhetően – jelentős részük túlélte a megpróbáltatásokat, és visszatérhettek a természetbe.

Ha sérült madarat találunk, a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház honlapján megtaláljuk a lakóhelyünkhöz legközelebbi önkéntesek, civil szervezetek listáját, akikkel felvehetjük a kapcsolatot, illetve telefonálhatunk a diszpécserszolgálatnak: 0630/535-64-84.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Nyírlugos - Az időjárás még október végén is tavaszi meleggel kényezteti el a kirándulni vágyókat. A jó időt kihasználva megutaztattuk 360 fokos kameránkat, és megnéztük, milyen panoráma tárul elénk a nyírlugosi kilátóból. Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egér...

A lányok célja, hogy minél jobb focisták legyenek
Nyíregyháza - A Szpari női focistái sok időt és energiát fektetnek a csapatba. Háromszázhatvan fokos kameránkkal ezúttal a Nyíregyháza Spartacus női U19-es és felnőtt csapatának edzésén jártunk. A lányok életük jelentős részét a pályán töltik, szabadidejüket feláldozva azért, hogy minél jobb foci...
hirdetés