360 fokos videó: Hova repül a madár?

360 fokos videó: Hova repül a madár?
© Forrás: YouTube
Nyíregyháza – Mutasd a gyűrűd, megmondom, honnan jöttél – akár ez is lehetne szlogenje az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület magárgyűrűző eseményének, ami az évek alatt igazi családi programmá nőtte ki magát. Idén ősszel ismét a Szelkó-tónál fogták be a madarakat.

A csípős őszi napok beálltával már megérkeztek a téli vendégek hazánkba, már találkozunk süvöltővel, fenyő rigóval. Több mint 110 éve gyűrűzik Magyarországon a madarakat, Hermann Ottó jóvoltából a világon harmadikak voltunk, akik csatlakoztak a dán kezdeményezéshez. A cél egyszerű volt; látni, hova vonulnak a madarak. Akkor még nem tudták, merre mennek a fecskék, a sárgarigók, búbos bankák. A több mint egy évszázad alatt rengeteg adat összegyűlt. Ma már tudjuk, hogy a füsti fecskék Dél-Afrikába mennek, de a fekete rigók maximum egy horvát tengerparti utazást vállalnak be. A jelölőgyűrűk segítségével nem csak az útvonal és a sebesség derül ki, hanem az életkor is.
A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, mozgásukról.


Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

A novemberi Szelkó-tói gyűrűzésen 18 hálóval fogták a madarakat, bár a viharos erejű szél nem könnyítette a munkájukat. Három nap alatt akadt olyan szárnyas, aki többször is ember kézre került. Találkozhattunk igazi ritkaságokkal is, például egy erdei fülesbagollyal, ami nagy mérete miatt ritkán marad a hálóban. A Szelkó-tó mellett az utóbbi években az olyan hétköznapi madaraink, mint a cinegék, harkályok és a rendszeres vonulók, mint például az ökörszem, vagy a helyi fakusz mellett számos téli vendég és olykor néhány különlegesen ritkán előforduló faj lábára is gyűrűk került már.

Kiss Dóra / Tóth István / hirek360.hu

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
 
hirdetés