360 fokos videó: Így még biztos sosem látta a Márton-napot!

360 fokos videó: Így még biztos sosem látta a Márton-napot!
© Forrás: hirek360.hu
Kisvárda, Nyíregyháza – Kisvárdán tűzzsonglőrökkel, a Sóstói Múzeumfaluban libaszépségversennyel Márton-napoztak. Programok tömkelege kínálkozott november második hétvégéjén, mi két helyre látogattunk el 360 fokos kameránkkal.

A Márton-naphoz kapcsolódó hagyományokat, hiedelmeket napestig sorolhatnánk. Egy a lényeg, libát kell enni. Kínálták is az árusok országszerte, mi elsőként Kisvárdán kóstoltunk. Volt sült libacomb párolt vöröskáposztával, libahúsos töltött káposzta, liba-zúzapörkölt tarhonyával és a lényeg, ami a jó magyar embernek többet ér egy mint bármilyen tengeri herkentyű: libazsíros kenyér lilahagymával. Persze ma már vásári forgatag és rengeteg kísérő program övezi a hagyományőrző programokat. Így volt ez Kisvárdán is, ahol az egész család megtalálhatta a kedvére valót; zene, tánc, tűzzsonglőr és gyerekprogramok.

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Mitől szép a liba?

Szombaton a Sóstói Múzeumfalumban liba napoztunk Márton tiszteletére. Ugyan október végén már hivatalosan bezárt a Múzeumfalu, egy utolsó nagy rendezvény kedvéért még kinyitották a kapukat. Különféle foglalkozások, ételek-italok és minden, ami a hűvös őszi időben még egy családi programhoz kell, itt megtalálható volt. És még libaszépségverseny is volt!

Ősz Ádám Demecserből hozta el a megmérettetésre libáját, Nyalókát, a kétéves tojót. A kisfiú elmondta, hogy mindennap kijár hozzá, kiviszi sétálni, az évek alatt Nyalóka a család őrzője lett.

De ki dönti el, melyik a legszebb liba? A látogatók kezében volt a döntés: szavazni lehetett a legszebbnek tartott libára, majd a voksok összesítése után győztest hirdettek.

Persze itt is készültek a libás ételek, kemencében sült a tök, az alma és a krumpli, és szívmelengető italokat kortyolgathattunk a csípős őszi délutánon. A különböző portákon a befűtött kályhák mellett mesélés közben lehetett kukoricát morzsolni, libát hímezni, lúdtollal írni, csuhézni-csutkázni, valamint lámpást készíteni. Vásári komédia, moldvai mulatság és még egyéb finomságok voltak ebben az évben is a Márton-napi vigasságon.

Kiss Dóra / Tóth István / hirek360.hu

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
hirdetés