Távoktatás

2020.04.03. 17:30

Digitálisan is megy, de nem az igazi...

Csengőszó helyett pittyegő hang jelzi, hogy kezdődik az óra.

Tereminé Horváth Ildikó a távoktatásról szóló tantestületi eligazításon

Bő két hete, hogy a digitális térbe szorult oktatás próbára teszi a pedagógust, a szülőt és a diákot.

Mindenkinek nehéz megszokni az új helyzetet, a diákoknak ismeretlen a távoktatás, pedig a digitális bennszülöttek nem ágálnak az okoseszközök használata ellen, képesek órákat eltölteni a gép előtt. Mégis a személyes kontaktus hiánya egyre érezhetőbb. Sem a tanár, sem a diák nem számított arra, hogy valaha egyszer kizárólag a virtuális térbe kerül át az ismeretátadás. Bizonyára mindenkinek tanulságul szolgál e helyzet, noha mélyreható következtetéseket az eltelt idő rövidsége miatt nem is lenne szabad levonni az online tanulás hatékonyságáról, de az elmúlt két hét arra mindenképp elegendő volt, hogy mindannyian elgondolkodjunk az iskola, a tanár és a család oktatásban betöltött szerepéről, felelősségéről. Ekképp összegeztek azok a pedagógusok, akiktől lapunk megkérdezte: hogyan telt a próbahét a távoktatásban.

Angolóra Skype-on Lugosi Mónika csoportjával
Fotó: KM-archív

Naponta több száz levél, üzenet

– Sikerült néhány napon belül átállni a távoktatásra, és a videós rendszereket is bekapcsolni az online órákba, de óriási erőfeszítésbe kerül napi szinten a kapcsolattartás a kollégákkal, a szülőkkel és a gyerekekkel. Reggeltől estig a számítógép előtt ülünk, hogy másnap készen álljanak a feladatok – mondta Lugosi Mónika angol szakos tanár. Hozzátette: – Az elektronikus tananyagokhoz könnyen hozzá lehet férni a netes bázisban, egyébként napi szinten használjuk a hagyományos tanórákon is, most csupán össze kellett rendezni a tananyaghoz kapcsolt részeket. Iskolánkban a vezetőség hagyott egy hetet arra, hogy felépítsük a digitális osztálytermeket és egységes stratégiát dolgozzunk ki a távoktatás módszereire.

– Nagyon fontos volt, hogy rugalmasan kezeljük a helyzetet, hiszen a szülők közül többen a frontvonalban dolgoznak: az egészségügyben, a kereskedelemben, ezért nem lehet óránként rázúdítani a családokra a tanórai feladatokat.

– Digitális órarendet készítettünk azért, hogy a diákok tudják, melyik nap milyen tantárgyból érkezik a felületre a lecke. A Google Classroomot használjuk, a chatfalon kommunikálunk, ide írjuk a tanórai feladatokhoz a pluszinformációkat is.

– A minap 400 bejegyzést kaptam: Viberen, Facebookon, a Classroom üzenőfalán, nem győztem válaszolni. A Skype előnye, hogy egyszerre tudunk kommunikálni, hangban és képben is összekapcsolódunk, így legalább látják egymást a gyerekek, s ez az osztályközösséget is erősíti – jegyezte meg Lugosi Mónika, a nyíregyházi Túróczy Zoltán Evangélikus Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára.

Hiányoznak a gyerekek

A pedagógusok szerint az általános iskolások zöme kizárólag önálló tanórai munkára nem képes, az egészen kicsiknél szülői támasz nélkül nem megy gördülékenyen a netes tanulás, felsőben pedig a digitális készségek mellett a szövegértés, az értő olvasás alapfeltétele a sikeres tanulásnak. Tereminé Horváth Ildikó Nyírteleken a Szent Anna Katolikus Általános Iskolában tanít, 30 éve pedagógus, német–történelem szakos tanár.

– A virtuális tanterem mégiscsak más, mint a valódi, de ez a lehetőségünk van, nincs más, el kell fogadnunk. Számunkra is nagy kihívás úgy tanítani, hogy nem látjuk a diákot. Teljesen más az, amikor a diákok ott ülnek velem szemben, és rögtön reagálnak az elhangzottakra, látom a szemükben, hogy értik-e a feladatot, és ha szükséges, újra elmagyarázom, ismét átveszünk egy tananyagrészt, ami nehezebben megy. Rengeteg motiváló üzenetet továbbítok tanulóimnak, hogy kitartson a kedvük.

– A tananyaghoz hozzáféréssel nálunk sem volt baj, iskolánk digitális eszközparkjával szintén elégedettek lehetünk, és tanév közben mindegyikünk használta már a videótanárt, a Zanza.tv-t, ezekre ugyanúgy támaszkodhatunk jelenleg is.

– Azok a gyerekek, akik nem tudják használni a Classroom felületet, e-mailen kapcsolódtak be a munkába, tanulóink 10 százaléka pedig postán kapja a feladatokat. Minden visszaküldött feladatot javítunk, értékelünk.

– Átgondoltuk a kollégákkal, hogy érdemesebb kevesebbet fogni a tananyagból, de azt alaposan elmélyíteni és számon kérni, a nehezebb témákat átvisszük a következő tanévre, ugyanis valamennyi korrekcióra feltétlenül szükség lesz szeptemberben – összegezte tapasztalatait Tereminé Horváth Ildikó.

Bár nem mondta ki hivatalosan senki, de az iskolák úgy készülnek, hogy ezt a tanévet a digitális térben fejezik be.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában