360 fokos videó: Lélekszakadva a kilencedikig

Akt.:
360 fokos videó: Lélekszakadva a kilencedikig
Nyíregyháza – Egymás után rohantak fel a tűzoltók teljes felszerelésben a Bánki Donát Műszaki Középiskola Kollégiumának külső menekülési lépcsősorán, egészen a kilencedik emeletig. Szerencsére nem éles bevetés, hanem egy erőpróba volt futás oka.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tizenhetedik alkalommal rendezte meg a lépcsőfutó versenyt április 5-én, amely egyben az idei év első szakmai megmérettetése volt a régió katasztrófavédelmi dolgozóinak.

– A tűzoltóknak idén is kilenc emeletet kellett futva legyőzniük, légzésvédelmi eszközökkel a felszerelésben – mondta el kérdésünkre Leskovics Zoltán, az SZSZB Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. – Ebben az évben a verseny gyökereihez visszatérve nehezítettünk a feladaton: a vállukon átvetve két megkötözött C-jelű tömlőt is magukkal kell vinniük az indulóknak.

A lépcsőfutásra tizenegy hivatásos és önkormányzati (ebből egy a határon túlról, Szatmárnémetiből érkezett), illetve hét önkéntes tűzoltóságról delegáltak versenyzőket, akik csapatban és egyéniben is indulhattak. Összesen hatvanöten vállalták, hogy próbára teszik erőnlétüket.

A csapatversenyben Dombrády Gábor tűzoltó főhadnagy és Oszlár Gábor tűzoltó százados 50,8 másodperces eredménye bizonyult a legjobbnak, ők a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot képviselték.

– Egy tűzoltónak mindig felkészültnek kell lennie, például tegnap egy hatodik emeleti tűzhöz kaptunk riasztást – mondta el Oszlár Gábor. – Egy ilyen verseny előtt azonban elkerülhetetlen az edzés: általában nyolc-tíz emelet magasságú épületek lépcsőin futunk bevetési védőruhában, palackkal, légzőkészülékkel.

Fotó: hirek360.hu

Dombrády Gábor nem csak csapatban, hanem a hivatásos és megyei tűzoltók egyéni megmérettetésén is első helyezést ért el 44,6 másodperccel. Hangsúlyozta: egy ilyen versenyen akár tizedmásodpercek is dönthetnek.

– Korábbi edzéseink során nem mértük az időt, nem véletlenül: az volt a célunk, hogy az emeleteket és önmagunkat is legyőzzük – tette hozzá. – Úgy gondolom, hogy hasonló eredményeket értünk el, mint gyakorláskor, ami tökéletesnek bizonyult.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
hirdetés