360 fokos videó: Ónodi vásár – minden van itt, mint a búcsúban

Ezen a héten is lesz vásár Ónodban
Ezen a héten is lesz vásár Ónodban - © Fotó: ÉM-archív/Bujdos Tibor
Miskolc, Ónod – Minden hónap első csütörtökén benépesül a település. Mint majd ezen a héten is. Itt forgatott a Hírek 360.

Az Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásárt 1396 óta rendezik meg, 1923 óta minden hónap első csütörtökén. Ilyenkor több ezer ember gyűlik össze a nagyjából 14 hektárnyi területen. A hangulatot nehezen lehet leírni, de ha már ott jártunk, megpróbáljuk.

Evés közben megalkudtak

Manapság a vásárt kihalóban lévő műfajnak hinnénk, amikor az interneten is meg tudunk venni majdhogynem bármit néhány kattintással, és még házhoz is hozzák. Azonban egy ilyen tömegrendezvénynek a hangulatát, illetve azt a vadászatérzetet semmi sem helyettesíti. Ónodi útikalauzunk, Tarnóczi József polgármester többször is hangsúlyozta, hogy ez nem szórakoztató program, itt üzleti tevékenység folyik, ezért nincsenek kísérő programok, mindenki a vásárra koncentrál. Bár a legutóbbi vásáron Márió, a harmonikás zenélgetett, de ő is tőlük függetlenül. Mégis a hangulat az, ami igazán különlegessé teszi az ónodi vásárt.

A vásár nagyjából 600 éve alatt azért kiépült a brand, és mára külföldről is jönnek az árusok és vendégek. Mi például három, eszkimónak öltözött holland nővel ettünk egy asztalnál. Ónod elhelyezkedése nagyon sokat segített abban, hogy ma ekkora vásárt tudnak rendezni: egy tulajdonképpeni útelágazásnak, közlekedési csomópontnak tekinthető, ahonnan Miskolc, Debrecen, Kassa, a Felvidék felé lehet továbbhaladni. Pihenőhely a hegyvidék és az Alföld között. Ezért tudott a régió központi vásárává válni.

Árusok mindenhol

Maga a vásár olyan, amilyennek lennie kell. Mindenhol árusok, sokan olyan speciális portékákkal, amiket nem tud máshol megvenni az ember. Rengeteg látogató, akik vagy konkrét céllal jönnek, vagy csak pecázgatnak az áruk között, hátha kincsre lelnek. Megvannak a tipikus vásári jegyek: a rikkancs, aki valami frappáns szöveget ordítva próbálja felhívni magára a figyelmet, a hónuk alatt disznóval mászkáló emberek, a kisbuszos étkezdék, és minden, amit csak képesek vagyunk elképzelni. Láttunk olyat is, hogy valaki az asztalnál ülve, evés közben szólított le egy övekkel mászkáló, valószínűleg már elpakoló árust, és gyorsan meg is alkudták, amit kellett. Szóval ilyen ez, itt tényleg minden az üzletről szól.

Az állatvásár külön csodája az egésznek. Kéknyelv veszélye miatt most éppen országos tilalom van a kérődzőkre, de voltak nyulak, szárnyasok, kutyák, halak… Lónak most nincs szezonja, de azért találtunk egy kancát és csikóját, akiket jól be is vizsgáltak: kerek-e a feneke, foga jó, hát mennyi a ló? Ó, csak párban adják? Nem lehet még elválasztani őket? Akkor nem kell… Meg hát a csikó is csődör, legalább kanca lenne! Adja olcsóbban, megveszem őket! Szóval ment az alku… (végül nem vette meg).

Ilyen ez az ónodi vásár, legalább egyszer mindenkinek ajánlatos felkeresnie. Kivéve, ha tömegiszonya van, vagy nem bírja, ha random próbálnak rátukmálni valamit. De ez meg hozzátartozik a nosztalgikusan gyönyörű hangulathoz. Zárszónak a polgármester anekdotája álljon itt. Mesélte, hogy egy idős bácsikával beszélgetett, aki mellett ott állt a dédunokája, és hatalmas büszkeséggel mondta: őt is kivitte kiskorában a déd­apja az ónodi vásárba, most végre megadhatta ugyanezt az élményt ötéves dédunokájának.

– Király Csaba –


Nézze meg 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: ha megkeresi a Hírek 360 YouTube csatornát, az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tud változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára!

hirdetés