360 fokos videó: Őrzik a hagyományokat

A Szabolcs Néptáncegyüttes a nyíregyházi augusztus 20-ai ünnepségen is fellépett
A Szabolcs Néptáncegyüttes a nyíregyházi augusztus 20-ai ünnepségen is fellépett - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A Szabolcs Néptáncegyüttes is bekerült a megyei értéktárba.


A formáció egyesületi formában működik, több gyermek- és egy nyugdíjas csoportot is fenntart a felnőtt táncosok társulata mellett.

Bejárták a fél világot

Az együttes 1957-ben alakult Dalanics György, a „csizmás tanító” vezetésével.

– Őrizzük a hagyományokat, a magyar népi kultúrát ápoljuk, az utóbbi tíz évben a Nyíregyházához kötődő tirpákság kultúráját tartjuk elsődlegesen szem előtt – sorolta céljaikat Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke. – Számtalan díjunk van, bejártuk Európát és a fél világot, hazai és külföldi nemzetközi fesztiválokon vettünk részt. Az együttes sikerét mégis az mutatja, hogy ez a közösség több mint száz taggal működik 2018-ban is.

– A próbát mindig egy komplex tréninggel kezdjük, ami egy általános „bemozgással” indul, utána erősítő, kéz-lábfüggetlenítő, koordinációs és ritmusgyakorlatok következnek. Ezután kezdődik a különböző folklór és autentikus néptánc tanulása – mondta el Ignácz Gergő. A Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetője hozzátette: terveik között szerepel, hogy elindulnak egy minősítő néptáncfesztiválon, erre készülnek új koreográfusokkal és oktatókkal.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!
hirdetés