360 fokos videó: Régi fényében pompázik a legendás kótaji kastély

A kúriáról több rejtélyes történetet is suttogtak, a szóbeszéd szerint az épület alól alagút vezetett a sárospataki várig
A kúriáról több rejtélyes történetet is suttogtak, a szóbeszéd szerint az épület alól alagút vezetett a sárospataki várig - © Fotó: Nánási Anita
Kótaj – Ibrányi Andrásnak annyira megtetszett a krakkói kastély, hogy hazaérve megépíttette a pontos mását. A település északi részén, az úgynevezett ­Bánomvárán található az Ibrányi-Fráter-kúria. A műemléki védelem alatt álló épületbe elvittük 360 fokos kameránkat.


– A kastélyt Ibrányi András huszárezredes építtette az 1740-es években – mondta el az épület történtéről a kastély vezetője, Horváth Ildikó.

Rossz volt a lapjárás

– A hagyomány szerint Krakkóban állomásozott, ahol megismerkedett egy lengyel ulánus kapitánnyal, aki vendégül látta saját kastélyában. Ibrányi Andrásnak annyira megtetszett a kúria, hogy rajzokat és méretek kért róla, majd hazaérve megépíttette a pontos mását. A nyolc szobás, barokk stílusban épült kastély homlokzatára felkerült a család ősi címere is: az ágak között balra ugró szarvas, fölötte koronával.

A helyet számos legenda övezi: az egyik szerint az épület alól alagút vezetett egészen a sárospataki várig, egy másik monda szerint azonban csak Tokajig. A kúriában sokáig az Ibrányi család lakott, egészen addig, amíg Ibrányi Ferenc híres és napokig tartó kártyapartijainak egyikén elvesztette a birtokot. Alakját a szépirodalom is őrzi: Jókai Mór Egy magyar nábob című művében Kárpáti János karakterének egyik inspirációja volt.

– Ibrányi Ferenc 1818-ban költözött a kastélyba, és 1845-ig élt itt – tette hozzá Horváth Ildikó.

– Költekező életmódja ekkor vezetett csődeljáráshoz, 1867-től már a Fráter család tulajdonában volt a kastély. Később a Körmendi, a Tahi, majd a Piller család is birtokolta.

Magtár, vegyszerraktár

A második világháború után állami tulajdonba került, az ötvenes években teljesen lepusztult. Végül 1953-ban műemlékké nyilvánították, az elkövetkező évtizedekben magtárnak, majd vegyszerraktárnak használták.

A kastélyt 1985 és 1993 között felújították, de több kisebb renováláson is átesett az évek alatt. A legutóbbi nagyobb beruházás 2017-ben fejeződött be, amikor a kúria elnyerte ma is látható állapotát és berendezését.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!
hirdetés