360 fokos videó: Régi rádiótoronytól a míves pálinkásüvegek – Szakmák nyomában

360 fokos videó: Régi rádiótoronytól a míves pálinkásüvegek – Szakmák nyomában
Nyíregyháza – Ebben az évben választ kerestük többek között arra, milyen volt az élet egy régi rádiótoronyban, hogyan készülnek a míves pálinkásüvegek és milyen életutat jár be egy fegyverkovács. Tekintsetek vissza velünk az érdekes szakmákat bemutató 360 fokos videóinkra, jövőre folytatjuk!

Nyíregyháza-Borbánya lakói természetesnek veszik, hogy egy piros-fehér torony ott magasodik a város határában. Hosszú évtizedekig üzemelt, napjainkban közel száz évet felölelő rádiótörténeti gyűjteménynek ad helyet. A torony múltjáról, az ott végzett munkáról, és kiállításról Zentai Mihály, a Nyíregyházi Rádióállomás egykori munkatársa mesélt nekünk.

Bartus Béla üvegműves műhelyében járva megtudtuk, hogyan lépett erre a pályára, milyen munkafolyamatok teszik ki egy napját, és arról is mesélt, hogy milyen, a szakmabeliek számára megmosolyogtató kérdéseket kapott már a megrendelőktől: “Sokan kérdezik, hogy amikor elkészítek egy üvegszobrot, hogyan rakom köré a palackot. Fel sem merül bennük, hogy ez pont fordítva van: először megcsinálom a palackot, az alját nyitva hagyom, és úgy kerül bele a kis figura a belsejébe.”

Vannak olyan szakmák, melyeket manapság a legtöbb ember csak népmesékben és történelmi filmekben tud elképzelni – pedig művelői ma is közöttünk élnek és alkotnak. Szabó István hagyományőrző fegyverkovács otthonában fogadott minket, hogy meséljen nekünk mesterségéről.

2019-ben újabb érdekes szakmák nyomába eredünk – a következő 360 fokos videónk a témában hamarosan érkezik!

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
hirdetés