Hajdú-Bihar

2012.10.15. 17:48

Húsz éve szolgál Váncsodon

Váncsod - A kis bihari falu temploma zsúfolásig megtelt a helyi és mezőpeterdi hívekkel, rokonokkal, ismerősökkel, de eljöttek megemlékezni a jeles évfordulóról a testvéregyházak – római katolikus és ortodox – képviselői is.

Váncsod - A kis bihari falu temploma zsúfolásig megtelt a helyi és mezőpeterdi hívekkel, rokonokkal, ismerősökkel, de eljöttek megemlékezni a jeles évfordulóról a testvéregyházak – római katolikus és ortodox – képviselői is.Jelen volt Szalay Csaba váncsodi és Papp Miklós mezőpeterdi polgármester, valamint a körjegyző, Jenei Attila is. A lelkésznő Nagy Zsolt, a Bihari Egyházmegye esperese és Balázs László megbízott unitárius püspök társaságában lépett be a templomba. A 90. zsoltár eléneklése után Nagy Zsolt esperes hálás szívvel köszöntötte a jubiláló lelkésznőt, majd Balázs László püspök tartott prédikációt a szószékről. A Szeghalmon szolgáló lelkipásztor a köszönet szavával szólt a szélrózsa minden irányából érkezett hívek előtt annak a lelkésznőnek az érdemeiről, akivel többször szolgált együtt az ökumené jegyében.

Esketett, keresztelt, temetett

A hittanosok és a Fehér Akác Népdalkör tagjai versekkel, egyházi énekekkel köszöntötték a lelkésznőt, majd a gyülekezet főgondnoka méltatta az elmúlt húsz évet. A köszöntések után az ünnepelt következett, aki a tőle megszokott magabiztos temperamentummal, érces hangon emlékezett vissza az eltöltött két évtizedre. A nyolcgyermekes lelkészcsaládból Váncsodra érkezett lelkipásztor ismeretlenül, nem kevés szorongással, 26 évesen került az Isten háta mögötti kis bihari faluba, mint fogalmazott: nem véletlenül, hanem Isten kegyelméből.

– Sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy úgy gondoltam, itt hagyok csapot, papot, ám mégis maradtam. Szabolcsi emberként itthon vagyok Biharban – jelentette ki határozottan. A továbbiakban adatokkal is szolgált: 61 párt adott össze, 148 keresztelője volt Váncsodon, 56 Mezőpeterden. 601 embert temetett el, közülük 404 volt váncsodi. 252 konfirmandusa volt Váncsodon, míg 20 Peterden. – Fogy a gyülekezet, öregszik a gyülekezet. Ám ha egy szóval kellene kifejezni az elmúlt húsz évet, az a köszönöm lenne – mondta a lelkésznő, majd egyperces néma főhajtással adóztak az elhunytak emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!