Nagyvilág

2010.11.21. 09:05

Tűz ég a bányában - csekély az esély a vájárok kimentésére Új-Zélandon

<p>Egyre kevesebb az esély arra, hogy élve mentsék ki azt a 29 bányászt, akik egy robbanás után rekedtek a föld alatt egy új-zélandi bányában. A vasárnapi vizsgálatok megmutatták, hogy a bánya mélyén tűz keletkezett, amely toxikus gázokat hoz létre, ezért a mentőalakulatok nem indulhattak a pénteken szerencsétlenül járt emberek keresésére.</p>

A rendőrség elismerte: "fogalmuk sincs" mikor lesz elég biztonságos a bánya ahhoz, hogy megkezdjék a mentést. "Ennek ellenére az a cél, hogy élve kihozzuk a fiúkat" - mondta a csapatok irányítója. Gary Knowles azt is hozzátette ugyanakkor, hogy egyre kisebb az esélye egy sikeres mentésnek.

Két bányásznak sikerült a felszínre jutnia

A Pike River bányában pénteken történt robbanás. A 29 bányászról - akik között az új-zélandi állampolgárok mellett két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai férfi is van - azóta sincs hír. A hatóságok szerint a szerencsétlenül jártak nincsenek mélyen, mindössze 150 méterrel a felszín alatt, de elég messze, két és fél kilométerre a bánya bejáratától. Pontos helyüket azonban nem ismerik, így azt sem tudják, hogy eljutottak-e egy földalatti menedékhelyig. A robbanás után egyébként két bányásznak sikerült a felszínre jutnia, ők nem szenvedtek súlyos sérüléseket, és már el is hagyhatták a kórházat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!