Helyi közélet

2015.07.18. 08:18

A negyedikről ugrott a lángok elől a halálba egy nő Nyíregyházán

Nyíregyháza - Kigyulladt egy társasház negyedik emeleti lakása pénteken este a nyíregyházi Petőfi utcában. A lángok elől menekülve ketten kiugrottak a lakásból, egyikük, egy középkorú nő a helyszínen meghalt.

Nyíregyháza - Kigyulladt egy társasház negyedik emeleti lakása pénteken este a nyíregyházi Petőfi utcában. A lángok elől menekülve ketten kiugrottak a lakásból, egyikük, egy középkorú nő a helyszínen meghalt.

Este fél tíz körül az egyik 4. emeleti lakásban tűz ütött ki, az ott lakó lány kiabálva kért segítséget. Az egyik szomszéd megpróbálta kihozni a bent lévőket, de ahogy lapunknak elmondta, akkorák voltak a lángok, hogy esélye sem volt. Úgy tudjuk, hogy egy középkorú hölgy kiugrott a lángoló lakásból és azonnal meghalt. Egy sérültet súlyos sérülésekkel vittek kórházba, több lakó könnyebben sérült. A társasháznak volt biztosítása.

A negyedikről ugrott ki a lángok elől

Péntek este Nyíregyháza központjában a kávézók asztalainál baráti társaságok beszélgettek, a szórakozóhelyek előtt a nyártól és a szerelemtől (is) megrészegedett fiatalok várták a bulit. Békés, boldog arcát mutatta a város, amelynek egy másik részén kétségbeesett emberek várták a híreket. A Petőfi utca egyik négyemeletes társasházának felső szintjén kigyulladt egy lakás, rengeteg tűzoltóegység és mentő érkezett a helyszínre. A lakóknak el kellett hagyniuk az otthonaikat és a szemközti üzletház előtt ülve próbálták kibeszélni magukból a sokkot.

A legtöbben csak annyit hallottak, hogy a lakásból, ahol a lángok felcsaptak, kiugrott egy hölgy és meghalt, de hogy a gyerekkel mi történt, nem tudták. – A sógornőm telefonált, hogy tűz van, ráadásul egyedül volt otthon, mi pedig kint voltunk a Tisza-parton, onnan rohantunk be Nyíregyházára – mesélte az egyik hölgy, aki megtalálta végül a rokonait, de ők nem akartak, vagy inkább nem tudtak mit mondani: könnyes volt a szemük, elképzelni sem tudták, mi maradt meg az ő otthonukból, ami éppen a kiégett lakás alatt van.

Két középkorú férfi rövidnadrágban üldögélt – mind a ketten az ágyból ugrottak ki, amikor a tűzoltók szóltak, hogy el kell hagyniuk az épületet. – Kikapcsoltam a tévét, mert nem volt benne semmi érdekes, amikor furcsa hangokat hallottam: azt hittem, hogy valahol tűzijáték van. Éppen csak egy inget kaptam magamra, már lent is voltam. A mellette ülő férfi a szomszédos társasházban lakó fiatalembertől kapott egy melegítőfelsőt, még arra sem volt ideje, hogy magára kapjon valami melegebbet. Ők azt hallották, hogy szivárgott a gáz, és az robbant be, de hogy pokoli tűz volt, az biztos.

Berki Nándor egyetlen alsónadrágban próbálta nyugtatni szerelmét, Beát – de nem volt könnyű. Ők a közvetlen szomszédok, és már lefeküdtek, amikor meghallották, hogy a fiatal lány kiabálni kezd. – Segítsetek, tűz van! – ezt ismételgette és amikor kimentem, már láttam az ajtó alatt a lángokat. Bevizeztem egy törölközőt, magamra tettem és bementem. Ilyen tüzet én még filmekben sem láttam: ha elesek, biztos, hogy én sem jutok ki és ott halok meg. Háromszor mentem vissza, de akkorák voltak a lángok, hogy semmi esélyem nem volt arra, hogy a hölgyet megmentsem – meséli a fiatalember, aki szerint természetes, amit tett.

Tizenegy óra körül egy picit mintha már nyugodtabbak lettek volna az emberek, amikor futva érkezett egy fiatal lány. Egy fiút keresett, de nem találta. – Mi láttuk, beszállt egy mentőautóba, hogy elkísérjen valakit – mondták neki többen, és már zokogott, amikor eszébe jutott a telefon. Odaadtam neki az enyémet, de annyira ideges volt, hogy meg sem tudta fogni. Diktálta a számokat, a telefon kicsöngött és talán élete eddigi legszebb pillanata volt, amikor a vonal túlsó végén megszólalt a szeretett hang.

A helyszínen életét vesztette

Dr. Pápai György regionális mentőfőorvos lapunknak szombaton reggel elmondta: a hölgy, aki az ölében a három éves kisgyerekkel kiugrott a lakásból, a helyszínen meghalt. Küzdöttek az életéért, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem lehetett megmenteni. A gyereket súlyos, életeveszélyes sérülésekkel és végtagtörésekkel látták el és szállították a nyíregyházi kórházba. A helyszínen egy könnyű sérültet is elláttak, több lakót a mentőautóban vizsgáltak meg, de őket nem kellett kórházba vinni.

Nagy József tű. ezredestől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesétől megtudtuk: Nyíregyházáról, Ibrányból, Hajdúnánásról és Baktalórántházáról érkeztek tűzoltóegységek, a lángokat eloltották, a lakókat kimenekítették. – A tűz keletkezésekor harmincketten tartózkodtak az épületben. A mentés közben a helyszínre érkezett statikus megállapította, hogy a ház lakható, így a többség visszatért az otthonába. Hatan rokonoknál töltötték az éjszakát, egy lakónak pedig az önkormányzat biztosított ideiglenes szállást.

Azt, hogy mi okozta a tüzet, a péntek este elindított tűzvizsgálati eljárás fogja tisztázni – mondta az ezredes, aki hozzátette: a szolgáltató cégek szakemberei azon dolgoznak, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszakapcsolhassák a gázt és az áramot, és ha szükséges, ebben ebben a katasztrófavédelem munkatársai is segítenek nekik. ​

Az elsődleges sajtóhírek még arról szóltak, hogy a nagymama tartózkodott a tűz idején két unokájával a lakásban, az idősebb szaladt segítséget kérni a szomszédoktól, az asszony pedig az unokáját karjában tartva ugrott ki a lakásból. Később azonban kiderült, hogy a lakásban egy 56 éves nő és 20 éves lánya élt a kiégett lakásban, akiknél péntek este látogatóban volt az asszony unokaöccse. Így az ablakon kiugró nő, aki a helyszínen meghalt, a gyermek nagynénje volt.


Nyíregyháza - Közveszélyokozás bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a péntek esti nyíregyházi lakástűz ügyében; a tűz elöl menekülő, az ablakon egy gyerekkel kiugró asszony, aki a helyszínen meghalt, a gyerek nagynénje volt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délután az MTI-vel. tovább »

Nyíregyháza - Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett az a kisgyerek, akit nagymamája a nyíregyházi lakástűzből úgy próbált kimenteni, hogy a gyerekkel együtt ugrott ki a péntek este kigyulladt társasház negyedik emeleti lakásából. Az asszony a helyszínen meghalt. tovább »

Nyíregyháza - Kigyulladt egy társasház negyedik emeleti lakása Nyíregyházán a Petőfi utcában, a lángok elől menekülve két ember kiugrott a lakásból, egyikük meghalt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője péntek este az MTI-vel. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában