50. Nyírbátori Zenei Napok

50. Nyírbátori Zenei Napok
Nyírbátor – Alig ért véget a XXIV. Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál, Nyírbátor máris újabb program-sorozatot kínál a kikapcsolódni vágyóknak. Nem is akármilyen kulturális csemegét, hiszen a város immáron 50. alkalommal rendezi meg a Nyírbátori Zenei Napokat. Ezt a nem mindennapi eseményt, amelyen generációk nőttek fel a művészvilágból és a közönség soraiból egyaránt.

„A város zenei élete mindig kiemelkedő volt. Múltunkra alapozva igyekszünk megőrizni nagyszerű értékeinket, s évről évre megújítani, tovább színesíteni rendezvényeinket, hogy az év minden szakaszában kínáljunk valamilyen művészeti különlegességet a zene kedvelőinek. A nyári estéken az idén is remek produkciókat ígérünk gyönyörű környezetben, kiváló műemlékek között, remek akusztikai térben. Megannyi izgalmas fellépővel várjuk a muzsika kedvelőit” – mondta Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

zene

A fél évszázadát ünneplő Zenei Napok július 30-án, a megszokott módon Fúvószenei Találkozóval indul. A szervezők egy régi hagyományt keltenek életre, a városháza erkélyéről újra felcsendül a nyírbátori toronyzene. A kétszeres Kossuth-, Liszt Ferenc-, Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művész, Farkas Ferenc külön Nyírbátornak írt alkotását a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tizenegy fuvósa három trombitával, négy kürttel, három harsonával és tubával adja elő. A Kulturális Központ lépcsőpiramisán a nyírbátori Koncertfúvószenekar és a Bátori Mazsorettek produkciójával kezdődik a VIII. Fúvószenei Találkozó. Majd ugyanezen a napon fellép még a BrassEleven mellett a Fourtissimo Együttes és a Group’n’Swing zenekar is.

A Nyírbátori Fúvószenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Caramel és a Kodály Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikusok Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Gál Tamás Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényletével nagyszerű kikapcsolódást nyújt a város a muzsikát kedvelő közönségnek. De lesz swing, jazz, francia sanzonok a Szlovák Golddies Zenekar és a Budapest Jazz Orchestra előadásában, bor- és vacsoraesttel egybekötve. A nyírbátori Kőtár Étterem kitűnő bor és ételkülönlegességeivel várja a vendégeket. Lesz térzene a BrassEleven játékával, a toronyzene mellett játsszák még a fúvós találkozón Morricone zenéit, illetve térzenét és fanfárt is fújnak a Minorita templom-, a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadása és a záró koncert előtt. Ismét városunkban köszönthetjük az ExperiDance társulatot, a hazai és külföldi közönség a magyar tánckultúra utazó nagyköveteiként ismeri őket. Az Ezeregyév és a „Gyöngyhajú lány balladája – a musicalek alfája és omegája”-ként emlegetett produkciójukat láthatják az érdeklődők.

Az 50. Nyírbátori Zenei Napok alkalmából Györki Emese különleges kézműves bonbonokat készített, ezek egyfajta műsorkalauzként szolgálnak, továbbá a Csekő Kávéház és a Sipos Cukrászda ízletes süteményeit is megkóstolhatják a látogatók.
A gazdag programsorozatot folyamatosan figyelemmel kísérhetik a www.kulturaliskozpont.com oldalon és a Kulturális Központ aloldalaként indított facebook Nyírbátori Programok címen.

– Pótor Melinda –
hirdetés