63 évesen elhunyt Gyulai István

63 évesen elhunyt Gyulai István
Monte Carlóban, álmában érte a halál Gyulai Istvánt, a legsikeresebb magyar sportdiplomatát, a korábbi népszerű televízióst.

Futóként vált ismertté: a Bp. Honvéd, majd a BEAC versenyzőjeként 28-szoros magyar bajnok, sokszoros válogatott, olimpiai résztvevő (1964, Tokió), európa-bajnoki döntőbe került váltó tagja (1962, Belgrád), főiskolai világbajnok (1963, Porto Allegre).
1969-ben középiskolai nyelvtanárként jelentkezett a Magyar Televízió Pályabelépő elnevezésű riporterversenyére, s a 3100 résztvevő közül elsőként kapott gyakornoki állást a sportosztályon. 1972-ben már olimpiáról közvetített: a sapporói téli játékokról, majd Münchenből. Ekkortól valamennyi ötkarikás viadalon részt vett valamilyen szerepben.
Az atlétika mellett elsősorban a műkorcsolya és a torna avatott szakkommentátorává vált, de közvetített asztaliteniszt, ökölvívást, teniszt, vívást, a téli sportok közül alpesisí-, gyorskorcsolya- és bobversenyeket. Az elsők közé tartozott, akik exkluzív interjút készítettek a Magyar Televízió számára külföldi világhírességekkel, Johan Cruyff labdarúgó világsztártól a “jégkirálynő” Katerina Wittig.
1989-ben a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS főtitkári tisztét is betöltötte. Már a TeleSport főszerkesztője volt, amikor 1991-ben felkérték a világ egyik legnagyobb sportuniója, az akkor még Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség néven működő szervezet operatív irányítójának. Londonban, majd Monte-Carlóban végezte a főtitkári teendőket, egészen a halála előtti hetekig.

Gyermekei közül Kati televíziós szerkesztő, fiai pedig a sportvilágban tevékenykednek. Miklós sikeres futó és bobversenyző, 2004-ben Athénban többek között ő kommentálhatta az atlétikai versenyeket, s ekkor ült utoljára mikrofon mögé Gyulai István is: az olimpia utolsó napján apa és fia rövid ideig együtt közvetített.

Vitray Tamás, az MTV örökös tagja – aki még a sportoló Gyulaival készített interjút 1963-ban – napokkal ezelőtt, értesülve egykori helyettese, majd utóda egyre romló egészségi állapotáról levelet küldött kollégája monacói címére. Gyulai Istvánról szólva kiemelte: “Ő tudatosan tanulta meg mindazt, amit én ösztönösen műveltem.”
A rendkívül népszerű sportriportert és színes egyéniséget rengetegen kedvelték,s mindenki elismerte szakmai nagyságát, minden területen. Az Esterházy Miksa- és a Magyar Örökség-díj mellett számos nemzetközi sportkitüntetés tulajdonosa

Temetéséről később intézkednek.
hirdetés