Magyarország

2012.12.16. 12:23

Felsőoktatási átalakítás - MSZP: Orbán a diákok jövőjével játszik

Budapest, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - A szocialisták szerint ötletszerű a felsőoktatás átalakítása, a miniszterelnök pedig a diákok jövőjével játszik.

Budapest, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - A szocialisták szerint ötletszerű a felsőoktatás átalakítása, a miniszterelnök pedig a diákok jövőjével játszik.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak nincs koncepciója a felsőoktatás átalakítására, csak rögtönöz, és ezt kommunikációs trükkökkel próbálja elfedni.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor kormányfő szombati bejelentése - amely szerint azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak - nincs kiérlelve, a szakma sem tudja értelmezni, és alighanem még a szaktárcát is meglepte, hiszen Balog Zoltán erőforrás-miniszternek három napja van kidolgozni a megfelelő kormányrendeletet.

Tóbiás József kifejtette: a felsőoktatás jövőjéről tárgyalásokra lenne szükség, a miniszterelnök viszont "fordítva ül a lovon", előbb hoz döntéseket, és csak utána egyeztet róluk.

Szerinte a bizonytalanságot jelzi, hogy a kormány egyik nap még önfenntartó felsőoktatásról, az intézmények költségvetésének csökkentéséről, másik nap viszont már a keretszámok megszüntetéséről beszél. Ezek a rögtönzések azt jelzik, hogy Orbán Viktor kezében nincs biztonságban a diákok jövője - mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes, megjegyezve: a kormányfő jelenleg százezer végzős középiskolás jövőjével játszik.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!