800 nem létező diák után vett fel támogatást két szabolcsi tánciskola

Akt.:
800 nem létező diák után vett fel támogatást két szabolcsi tánciskola
© Illusztráció: Pixabay
Nyíregyháza – Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyész azt a 16 pedagógust, aki két tánciskola több mint 800 nem létező diákja után az évek alatt 61 millió forint állami támogatást vettek fel jogtalanul.

A vádirat lényege szerint a táncművészeti múlttal rendelkező nyíregyházi házaspár 2008-ban alapított egy korlátolt felelősségű társaságot, amely létrehozott két alapfokú táncművészeti iskolát a megyében. Az ilyen iskolák az alapítójuktól és az államtól kapott normatív pénzügyi támogatásból működnek. Az állami támogatás akkor jár, ha a diákok valóban részt vesznek egész évben az oktatásban, tanügyi nyilvántartásaikat pedig megfelelően vezetik.

2011-2013. között az alapító vádlottak és a két iskola igazgatója a tényleges oktatásban részesülő diákokon túl, további több mint 800 tanulóra is igényeltek támogatást, akik egyébként nem is jártak egyáltalán a tánciskolába, vagy legfeljebb 1-2 hónapig szalagavató táncot tanultak. Az igazgatók és a tanárok az ilyen, ténylegesen nem tanuló diákok után is vezették az osztálynaplót és az egyéb nyilvántartásokat. Ezekben azt tüntették fel, hogy a diákok a tanórákon jelen voltak, és le is osztályozták őket.

A nem létező diákok után az iskolákat alapító házaspár 61 millió forint állami támogatást kapott jogtalanul, amit részben készpénzben felvettek, részben luxus terepjárók lízingelésére fordították.

A házaspár a teljes összegért felel a vádirat szerint, míg a pedagógusok azon diákokra járó támogatásért, akiknek az iskolába járását valótlanul leigazolták.

A nyomozás során ingatlanokat zároltak, így van esély az okozott vagyoni hátrány megtérülésére.

Az alapítókra és az egyik igazgatóra az ügyész végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, míg a többi pedagógus esetében felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést. Az ügyész azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottakat a pedagógus foglalkozástól.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség –
hirdetés