Nagyvilág

2013.06.10. 17:25

Titkos adatgyűjtés - Riporterek indultak a kiszivárogtató nyomába Hongkongban

Peking/Hongkong, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Mozgásba lendült a hongkongi média, miután helyi riporterek azonosították azt a szállodai szobát, ahol a brit The Guardian riportere interjút készített az amerikai titkos adatgyűjtésről szóló dokumentumot kiszivárogtató Edward Snowdennel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjával.

Peking/Hongkong, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Mozgásba lendült a hongkongi média, miután helyi riporterek azonosították azt a szállodai szobát, ahol a brit The Guardian riportere interjút készített az amerikai titkos adatgyűjtésről szóló dokumentumot kiszivárogtató Edward Snowdennel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjával.

A 29 éves Snowden május 20. óta tartózkodik a kínai különleges közigazgatási övezet egy szállójában, de a jelek szerint nem abban, amelyet a helyi újságírók egy része hétfőn délelőtt ellepett. A W nevű szálloda közölte, nincs Edward Snowden nevű vendégük. A sajtó embereinek azonban nem kellett üres kézzel távozniuk, mivel az interjú helyszínét a berendezés és a 19. emeleti ablakból nyíló kilátás alapján azonosították, és így rátaláltak a brit újságíróra.

Glenn Greenwald komor arccal válaszolt néhány kérdéseikre. Elmondta, Snowden hónapokkal korábban lépett kapcsolatba vele, korábban nem ismerték egymást. Megjegyezte, hogy a vita, amelyet Snowden a kiszivárogtatással kezdeményezni akart, megkezdődött, s a kiszivárogtató ezért úgy véli, teljesítette küldetését.

A riporter nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Snowden hol van, mint ahogy arra sem, hogy a kiszivárogtató akar-e menekültsátusért folyamodni. A kérdésre, vajon Snowden fél-e, úgy válaszolt, bizonyos mértékig aggódik amiatt, hogy mi fog történni, nyilván van benne félelem, de nem retteg.

Greenwald elmondta, hogy sem az amerikai, sem a hongkongi hatóságok nem léptek vele kapcsolatba.

A hongkongi online média értesülései szerint Snowden hétfőn délben elhagyta a Mira Hotelt, ahol valószínűleg addig tartózkodhatott. A titkos adatgyűjtési botrány kirobbantója a The Guardiannek adott interjúban azt mondta, egyedüli indítéka az volt, hogy a közvéleményt tájékoztassa, mi folyik "a felhatalmazásukkal, ellenük".

"Nem engedhettem meg az Egyesült Államok kormányának, hogy elpusztítsák a magánélethez való jogot, az internetszabadságot, ezt az alapvető szabadságot szerte a világon egy hatalmas megfigyelőrendszerrel, amelyet titokban építenek" - mondta a brit lapnak adott interjúban, amely az interneten is elérhető.

A CIA volt műszaki tanácsadója az NSA különböző külső vállalkozóinak alkalmazásában is állt, s diplomáciai fedésben dolgozott Svájcban. Nyilatkozata szerint azzal a móddal sem tudott egyetérteni, ahogy cége informátorait beszervezi.

Legutóbb a Hawaii-szigeteken dolgozott és élt a barátnőjével, s évi 200 ezer dollárt keresett. Állítása szerint azonban nem bírta elviselni a belső nyomást, s ezért kellett feltárnia a titkos adatgyűjtést.

"A közvéleménynek kell eldönteni, hogy ezek a programok és irányvonalak helyesek vagy helytelenek" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az általa feltárt információk "eredetiek, én nem változtattam rajtuk, nem módosítottam a történeteken, ez az igazság, ez az, ami jelenleg zajlik, önöknek kell dönteniük, hogy ezt szükséges-e folytatnunk".

A hongkongi lapok máris megkezdték annak kiderítését, hogy a különleges státust élvező terület köteles-e kiadni a férfit, akit hazájában minden valószínűség szerint államtitkok kiszivárogtatásával fognak gyanúsítani. Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium jár el, de törvényhozók egy része már kezdeményezte a kikérését.

A Hongkong és az Egyesült Államok között csaknem két évtizede van kiadatási egyezmény, de abban van egy kitétel, amely szerint a kiadatás megtagadható, ha azt a Kínai Népköztársaság védelmi, külügyi érdeke, vagy valamilyen fontos közérdek úgy kívánja.

Snowden azt mondta, azért választotta Hongkongot, mert ott "erős hagyománya van a szólásszabadságnak". Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg kínai vagy amerikai kezekben találja magát. Az interjúban a hongkongi amerikai konzulátusra utalva megjegyezte, az úton feljebb is van egy "CIA-állomás". Hozzátette, biztos benne, hogy a héten "elfoglaltak lesznek".

A South China Morning Post című hongkongi lap hétfői online kiadásán indított közvélemény-kutatás nem végleges eredménye szerint a válaszadóknak az 57 százaléka véli úgy, hogy a hongkongi kormányzat nem adná ki Snowdent, ha Washington kérné.

Az interneten máris tömegek foglalnak állást, nyilvánítanak véleményt a kérdésben, túlnyomó részt a kiszivárogtató védelmében. A Twitteren készült felmérés szerint 30:1 arányban tartják Snowdent hősnek, nem pedig árulónak. Támogatói a Fehér Ház oldalán petíciót kezdeményeztek - hétfő délutánig már több mint 10 ezren írták alá -, amelyben teljes amnesztiát kérnek a számára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!