98 rendbeli csalással vádolják a cég ügyvezetőjét, vádat emeltek ellene Nyíregyházán

Akt.:
98 rendbeli csalással vádolják a cég ügyvezetőjét, vádat emeltek ellene Nyíregyházán
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – 98 rendbeli csalással vádolja az ügyészség azt a férfit, akinek cége úgy gyűjtött befektetéseket a sértettektől, hogy valós tevékenységet nem végzett és sem a tőkét, sem a hozamot nem fizette vissza.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratának lényege szerint a magyar férfi osztrák társával közösen 2013-ban egy céget alapított Bécsben azért, hogy pénzhez jussanak, amit saját céljaikra fordíthatnak. Előadások és ügynökök révén szereztek magyar ügyfeleket, akiknek azt állították, hogy a cég szén-dioxid kvótákat fog vásárolni az összegyűjtött pénzből, amelyekkel majd a tőzsdén fog kereskedni és, így ér el hozamot. A befektetésről a sértettek egy tanúsítványt kaptak, a vádlott pedig azt ígérte, hogy azt 1-2 év elteltével a cég 33%-os növelt áron visszavásárolja tőlük.

A valóságban a vádlott cége semmilyen tevékenységet nem végzett, majd egy idő után a vádlott és az osztrák társa az ügyfelek számára elérhetetlenné vált. Az összegyűjtött pénzből a sértettek semmit sem kaptak vissza. A legkisebb kár azt a sértettet érte, aki csupán 35.000,- forintot fektetett be, míg a legnagyobb a kára annak a sértettnek, aki közel 11 millió forintot bízott a vádlottra.

A hónapok óta előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben az ügyész börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságon, amely 2-12 évig terjedhet.

A vádlott osztrák társát a rendőrség még nem fogta el.

– Dr. Zsíros Zsolt, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész –
hirdetés