Magyarország

2013.05.30. 16:38

Nagyon Balaton: ünnepi rendezvénysorozat indul

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Nagyon Balaton címmel hagyományteremtő szándékkal, mintegy tucatnyi helyszínen rendezvénysorozat indul az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódva a kormányzat, a közmédia és a vállalkozói szféra együttműködésében - közölték a szervezők csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Nagyon Balaton címmel hagyományteremtő szándékkal, mintegy tucatnyi helyszínen rendezvénysorozat indul az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódva a kormányzat, a közmédia és a vállalkozói szféra együttműködésében - közölték a szervezők csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az augusztus 18. és 20. közötti programok között lesz az alsóörsi LGT Fesztivál, a zamárdi Strand - Nagyon Zene Fesztivál a Petőfi Rádió közreműködésével, a zánkai Nagy Csobbanás családi strandfesztivál, a B.my.Lake elektronikus zenei fesztivál Balatonvilágoson, a tihanyi ARTplacc kortárs képzőművészeti fesztivál, a VeszprémFolk, a Balatonfüredi Borhetek és a Tour de Strand vízibicikli-verseny.

A Nagyon Balaton csúcspontja augusztus 20-án 21 órakor - egy időben a budapesti eseménnyel - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) koordinációjában egy nagyszabású tűzijáték lesz. A programok többsége ingyenes.

Lobenwein Norbert, az egyik főszervező, a VOLT Produkció társtulajdonosa elmondta, hogy a programhelyszínek közé napokon belül csatlakozik Keszthely és Siófok is.

A nyolc évvel ezelőtt indult zamárdi Balaton Sound fesztivál sikere, valamint egy tavalyi augusztus 20-i személyes balatoni élmény volt a legfőbb motiváció az idén induló rendezvénysorozat megszervezésére. Azt akarták, hogy a Balaton és vidéke is igazi ünneppé váljon augusztus 20. környékén - fejtette ki Lobenwein Norbert. A másik főszervező, Fülöp Zoltán hozzátette, hogy a Balaton turisztikai jelentősége, természeti értékei olyan adottságok, amelyeket az eddigieknél jobban is lehet hasznosítani.

A KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balatoni Monika hangsúlyozta: mindenkinek közös vágya volt, hogy nemzeti ünnepeinket Budapesten túlra, az ország más régióira is kiterjesszék. Megjegyezte: augusztus 20-án nagyon sokan vannak a Balatonon és jó ötlet, ha ehhez olyan tartalmas programokat tudnak szervezni, amelyek kapcsolódnak a kormányzat Együtt az ország! szlogenjéhez.

"A fiatalokat, a családosokat szeretnénk elsősorban megszólítani, kötetlenebbül, fiesztaszerű hangulatban" - jegyezte meg az államtitkár. Beszámolt arról, hogy augusztus 20-án este a Balaton vizéről három pontról indítanak látványos tűzijátékot. A Budapest-Balaton kettősséget egy tematikus nap formájában is hangsúlyozni fogják a Petőfi Rádióban.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Böröcz István azt emelte ki, hogy az augusztus 18. és 20. közötti eseményeknek közösségépítő jellegük, ha úgy tetszik, közszolgálati funkciójuk van.

"Június 17-től immár harmadik éve jelentkezik a révfülöpi mólóról a Balatoni Nyár napi magazinműsor a köztévében. A turisztikai célú és kulturális rendezvények tekintetében természetes promóciós lehetőséget biztosít a műsor a Nagyon Balaton számára. A programok jó alkalmat jelentenek meghatározó brandjeink erősítésére is, ebben kiemelkedően fontos a Petőfi Rádió jelenléte" - szögezte le Böröcz István.

A Petőfi stábja augusztus 18. é 20. között napi négy órában fog bejelentkezni a Strand - Nagyon Zene Fesztivál helyszínéről Zamárdiból, egy mobil stúdióból. Már biztos, hogy koncertet ad Zamárdiban a Fall Out Boy, a Nouvelle Vague, a Pendulum és Yonderboi is.

Az idén februárban a Budapest Sportarénát többször megtöltött Locomotiv GT augusztus 18-án az alsóörsi Európa Kempingben rendez egész napos fesztivált. A részletekről a zenekar később ad tájékoztatást.

Fülöp Zoltán elmondta, hogy a balatonvilágosi B.my.Lake olyan elektronikus fesztivál lesz a Club Aliga Campingben, amely a mainstream stílusok és dj-k mellett az underground vonulat képviselőinek ad terepet. A B.my.Lake-re öt-tízezer látogatót várnak augusztus 18. és 20. között, mintegy száz fellépő lesz, köztük Baauer, Carl Craig, Dj Hell vagy Josh Wink.

Elsősorban a családosoknak, kisgyermekeseknek szól a zánkai Nagy Csobbanás fesztivál, amelynek helyszíne az Új Nemzedék Központ, az egykori úttörőtábor területe. Vidó Andrea főszervező szólt arról, hogy itt fogják megrendezni a kelet-nyugat integrált sportrendezvényt, amelyre fogyatékos sportolók nevezését is várják. Lesz cirkusz, kézműves programok, vízi játszótér, óriás homokozó, a zenei programban fellép Palya Bea, Szalóki Ági, a Kolompos, a Kaláka és az Alma zenekar.

A VeszprémFolk augusztus 19-én és 20-án az ország legfontosabb népzenei előadóit vonultatja fel (köztük lesz a Muzsikás, Balogh Kálmán, a Téka, a Makám, Bognár Szilvi), az immár harmadik tihanyi ARTplacc már augusztus 16-tól bemutatja a kortárs művészeteket, elsősorban a vizuál artra koncentrálva.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!