A 20 évvel ezelőtti omagh-i merénylet áldozataira emlékeztek Észak-Írországban

London – Az omagh-i merénylet áldozataira emlékeztek Észak-Írországban vasárnap, a terrorcselekmény huszadik évfordulójának közeledtével.

A pokolgépes merénylet volt a legvéresebb az észak-írországi felekezeti konfliktusban: 29-en vesztették életüket, 220-an sebesültek meg, de mindmáig nem ítéltek el senkit az ügyben.

A hivatalos megemlékezést angol, ír és spanyol nyelven tartották, utóbbit a halálos áldozatok között szereplő két spanyol turista előtt tisztelegve. Az eseményt, amelynek része volt egy ökumenikus szertartás is, a globális terrorizmus áldozatai emlékének is szentelték, és részt vettek rajta a brit, az ír és a spanyol kormány képviselői.

Az omagh-i merényletet 1998. augusztus 15-én követte el a magát Valódi IRA-nak nevező, fanatikus britellenes csoport, amelynek tagjai jórészt a legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak szembehelyezkedve az észak-írországi megbékélési folyamattal.

A halálos áldozatok között kilenc gyerek és egy ikrekkel várandós nő is volt.

A rendkívüli pusztítás egyik fő oka az volt, hogy a terrorcsoport adott ugyan figyelmeztetést a készülő merényletre, de a hatóságok szerint félreértelmezhetően jelölte meg a pokolgép helyét, és a környéket evakuáló biztonsági erők a tömeget éppen a 225 kilogramm robbanóanyagot rejtő gépkocsi felé terelték.

A BBC tudósítása szerint az idei volt az utolsó hivatalos megemlékezés a merénylet évfordulójáról, a jövőben civil megemlékezéseket tartanak majd.

– MTI –
hirdetés